Dr. Fritz Lange

Dr.Ing.Dr.med.h.c. Fritz Lange war der langjährige Vorsitzende des Kreisverbandes des Deutschen Roten Kreuzes in Bochum und Erbauer des Altenheims ,, An der Holtbrügge”
Anlässlich des 50 jährigen Bestehens wurde am 19.8.2023 zu seinen Ehren eine Bronzebüste feierlich enthüllt.

Fotoalbum
Das Fotoalbum zeigt den Enstehungsprozess der vom Künstler Pierre Habets geschaffenen Skulptur ,, Fritz Lange”.
Wenn Sie auf das Fotoalbum zeigen und dann auf den weißen Doppelpfeil klicken, sehen Sie das Fotobuch „ im Vollbildmodus“. Anschließend können Sie mit den normalen Pfeiltasten durch das Fotoalbum blättern.

 

Eduard’s munten

Succesvol Valkenburgs ondernemer Eduard van Waterschoot van der Gracht bezocht jaren geleden het atelier van zijn bevriende kunstenaar Pierre Habets. Eduard bracht hem een schoendoos met centen en stuivers. Eduard vertelde dat die munten voor hem van grote symbolische betekenis zijn. Eduard vroeg Pierre of hij van die munten een kunstwerk kon maken. Er is over die vraag jarenlang contact gehouden totdat er in 2021 als vanzelf het idee geboren werd. Op 14 juli 2021 veranderde zijn woning namelijk in een zwembad met natuurwater. De welbekende overstroming met dramatische gevolgen voor velen, zo ook voor Eduard. Gelukkig zorgt Eduards munten nu voor extra glans in zijn schitterend herstelde nieuwe thuis!

Het idee
Symbolisch gezien begon Eduard met één cent in het jaar 1950, zijn geboortejaar. Door de start van zijn ondernemerschap in 1978 veranderde die cent symbolisch in een stuiver. In 1978 kocht Eduard namelijk zijn eerste horecazaak in de Grotestraat, in hét centrum van Valkenburg aan de Geul. De opvolgende jaren verruimde zijn ondernemersgeest naar meerdere zaken in de Grotestraat en over de grens. Er zijn in het massief bronzen kunstwerk twee reuzenmunten zichtbaar, als basis een cent en daar recht bovenop een Stuiver. Boven op die reuzenstuiver is de IJsvogel te zien. De IJsvogel is zeer geliefd en wordt bewonderd, wie wil nou niet met zo’n positieve verschijning vergeleken worden! Het glas heeft een dubbele betekenis, symbolisch voor de stromende Geul als voederplaats voor de IJsvogel. Het glas verwijst ook naar de dramatische overstroming van 14 juli 2021. De IJsvogel met de stuiver zijn op robuuste wijze draaibaar uitgevoerd. In het kunstwerk is symboliek te ontdekken, in het fotoboek worden deze nader toegelicht. Gelukkig is inmiddels Eduard’s woning volledig hersteld en heeft het door Eduard’s munten, extra glans gekregen! Eduard’s munten is sfeervol onthuld op zaterdag 24 december 2022.

Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont het ontstaan van “Eduard’s munten”. Ook worden in het fotoboek verschillende symbolische betekenissen toegelicht.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Met de gewone pijltjes toetsen kunt u dan door het fotoboek bladeren. 

 

50 jaar Bouwcombinatie Goessens

Bouwcombinatie Goessens al 50 jaar succesvol!

In 1972 liep oprichter Twan Goessens met een kruiwagen, schop en bezem de berg af richting de Veeweg om daar een bedrijf te beginnen. Zo werd destijds Bouwcombinatie Goessens geboren en in 2022, 50 jaar later, is Bouwcombinatie Goessens uitgegroeid tot het succesvolle bedrijf van vandaag de dag. Tijdens de feestelijkheden voor hun 50 jarig jubileum verraste het personeel de leiding met het aanbieden van een zeer bijzonder cadeau. De plaatselijk kunstenaar Pierre Habets is graag bereid gebleken om samen met alle betrokkenen een bijzonder bronzen kunstwerk te ontwikkelen. Op de feestavond werd het eerste ontwerp onthuld en vanaf dat moment werden allen nauw betrokken bij het ontstaan van het gipsmodel en het verdere proces naar wasmodel en het uiteindelijke brons gietproces. Op vrijdag 23 dec 2022 is het bronzen eindresultaat feestelijk onthuld.

Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont het ontstaan van “50 jaar Bouwcombinatie Goessens”.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Met de gewone pijltjes toetsen kunt u dan door het fotoboek bladeren. 

Klikt u hier voor de website van Bouwcombinatie Goessens BV.

Mysterie Muldermolen

Het cultuur-educatie project Mysterie Muldermolen is in ontwikkeling en is met name bedoeld voor het behoud van dat zo belangrijke Erfgoed van het buurtschap Thull in Schinnen, Gemeente Beekdaelen.

Deze foto uit 1932 toont de verdwenen watermolen. Maar waar is die watermolen gebleven? Hoe is dat toen gegaan?

Dat Mysterie kunt u straks proberen op te lossen door een interactieve maquette zelf te bedienen!

En zo … komt het Mysterie Muldermolen steeds opnieuw tot leven!

De onthulling van het gipsmodel betreffende de zelf gemaakte feestmolensteentjes van en door de kinderen groep 4 en 5 van Basisschool St Dionysius, heeft onder grote belangstelling plaatsgevonden in juli 2023.

Kinderen van het KVW = KinderVakantieWerk, werkten tijdens het KVW 2023 actief aan het ontstaan van hun interactieve maquette Mysterie Muldermolen. Het KVW 2023 word georganiseerd door het JIS. Dat jaar met het centrale thema Mysterie Muldermolen. Het heeft plaatsgevonden van maandag 17 juli 2023 tot en met vrijdag 28 juli 2023. De gerealiseerde Molensteentjes zijn al geïntegreerd in de Maquette.

Genoemde kinderen worden met name betrokken voor de realisatie van een generatie overstijgende borging van dit erfgoed.

Onthulling van de uiteindelijke interactieve maquette in brons is gepland voorjaar 2025.

De Fakkeldrager

Van diefstal naar feest!
Dieven stalen 10 jaar geleden De Fakkeldrager. Dit bronzen beeld van de inmiddels overleden kunstenaar Dolf Wong, stond vanaf 1969 bij het zwembad in Melick. Het werd zwaar beschadigd in stukken teruggevonden. Jaren gebeurde er niets, maar nu is in opdracht van de initiatiefgroep het beeld door Pierre Habets gerestaureerd. Pierre heeft ook voorgesteld om met de 300 kinderen van de plaatselijke basisschool De Achtbaan een cultuur educatieproject te realiseren. Het thema zou zijn; van diefstal naar feest! Met een bronzen tekstplaat als tastbaar eindresultaat. Dat bleek een fantastisch idee, alle kinderen wilden daar graag aan meehelpen. Zo tekende kinderen een fakkeldrager en maakte ze bijzondere gedichten. Op 28 mei 2022 was het eindelijk zover, de kinderwerkjes zijn voor eeuwig in het brons zichtbaar. Zo maakten de kinderen een blijvende herinnering in brons en leerden met overtuiging dat je diefstal ook kunt omzetten … naar een feest!

foto: Het gipsmodel (links) en het wasmodel (rechts) op weg naar de bronsgieterij.

Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont de restauratie en het ontstaan van dit unieke cultuur educatieproject.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Met de gewone pijltjes toetsen kunt u door het fotoboek bladeren. 

Betrokkenen
De initiatiefgroep bestond uit Gerrion en Pierre van Elmpt, Jeroen Maessen, Josephine Jacobs en Harrie Gootzen. De cultuurgroep van bs De Achtbaan bestond uit Guido Seuren, Ingrid Bongartz en Floor Willemze. Namens Laco Feel Fit Center ondersteunde ook Jordy Hermans het project en Corn Wolfhagen coördineerde de technische ondersteuning vanuit de buitendienst Gemeente Roerdalen. Beppie Wong-Willems bezocht het atelier van Pierre en heeft onder grote waardering een actieve bijdrage geleverd aan het eerherstel van het beeld van haar overleden levenspartner, Dolf Wong. Pierre Habets heeft in goed overleg met alle betrokkenen de noodzakelijke projectplannen vormgegeven. Tevens heeft Pierre de restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, invulling gegeven aan het cultuur educatieproject, het Flow Art Protection-systeem geïntegreerd en realiseerde hij de bronzen tekstplaat op basis van de kinderwerkjes. Dat alle betrokkenen regelmatig op de hoogte gehouden werden van de voortgang was voor Pierre een vanzelfsprekendheid.

Flow Art Protection
Informatie over het toegepaste, onzichtbare Flow Art Protection systeem is mogelijk via info Flow Art Protection.

Jessy

Vijfentwintig november tweeduizendtwintig, een bijzondere verjaardag van Jessy. Symbolisch is hij er zelfs persoonlijk bij en wij voelen zijn aanwezigheid. Wat fijn om zo aan hem terug te kunnen denken.

Fotoboek
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Dit fotoboek toont u het ontstaan.

 

Oirsbeek vroeger – Oeësjbik vreuger

Eind 2019 bezochten de initiatiefnemers Hub Winkens, Bart Lendfers en Hugo Schaffrath het Flow Art atelier.

Ze spraken over hun passie om samen met Pierre Habets een bronzen kunstwerk te ontwikkelen voor de bijzondere beleving van hun Oirsbeek. Het bronzen eindresultaat is sinds zondag 18 oktober 2020 te zien op het vernieuwde dorpsplein in … Oirsbeek, Zuid Limburg.

VIDEO: van idee tot brons, klikt u op het onderstaande plaatje

Oeësjbik vreuger in de media
Klik hier voor het lezen en bekijken van Oeësjbik vreuger in de media

Historische achtergronden
Klik hier voor historische achtergrond informatie over de in brons verbeelde gebouwen. Er opent zich dan een nieuw venster. Na het sluiten van dat nieuwe venster komt u automatisch weer op deze pagina.

Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont u een sfeerbeeld van het ontstaan van dit bijzondere kunstwerk.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Flow Art Protection
Informatie over het toegepaste, onzichtbare Flow Art Protection systeem is mogelijk via info Flow Art Protection.

The origin of the artwork

In December 2011 the former Secretary of State, Mr Deetman, presented the report of his inquiry into sexual abuse within the Roman Catholic church. According to the report there were between 10,000 and 20, 000 victims in the Netherlands. Pierre Habets was appalled and it seemed to him as if nothing good at all could any longer be found in the faith. He realised ,however, that there are millions of people all over the world who feel genuinely supported by the Catholic faith every day. Nobody has ever denied that, and thus the idea of the artwork arose. He then contacted representatives of the church, specifically bishop Frans Wiertz and Bert Smeets, the chairman of Mea Culpa United. They were willing to talk to him, they talked together and visited the the artist`s studio several times. Habets was deeply touhced by their meeting, and already at the beginning of 2012 became convinced that it might be possible to find a positive connection, start a search for what connects people when they were willing to listen to each other with an open mind. On the basis of these first dialogues Habets considered what he could do, and he came up with a design made of polystyrene foam and gypsum. He showed this to people and listened to what they said about it, and especially to what they did not say. This experience led to a new design. In the end he has been working on it for seven long years, and now the endresult in bronze can be seen at the municipal park of Roermond. Habets does not make drawings, he works with experimental models, and he does not stop modelling until the final result has been attained. For instance, in the original clay model you can see that the Christ figure is in walking motion and holds out his hand tot he child. Habets is proud and honoured that the foundation has even received a letter from Pope Frances, in which the pope expresses his appreciation of the project. Through this project a piece of history has been written. The project means quite a lot to Habets. He sees it as a great accomplishment, the completion of a seven-years` path. At the same time it is a beginning, because the work can now start doing what it was designed to do, now in bronze, in the municipal park, because it is also a clear sign of recognition. It is tangible, it is made of bronze. It is acknowledged that things have happened that never should have happened. And… children have lost their childhood. Thus a memorial has been created which can help prevent a repitition of the past and provide a hopeful view of the future, The Road to Reconciliation.

 

The photobook

The photobook shows the endresult in bronze as it can be seen at `De Kartuis` a municipal park in Roermond in the south of the Netherlands. When you move the cursor to photobook you can click on the slanted white arrows. The photobook will then fill the screen. By clicking again on the white arrows (top right), or using the esc button on your computer you can close the screen.

The ArtworkThe symbolism of The Road to Reconciliation
This work of art represents a hopeful future due to the recognition on the part of the Roman Catholic church of its history of sexual abuse. A start to reconciliation is made possible by the recognition of things that should never have been allowed to happen. The work is a memorial that makes it clear that the past must not be repeated. The work visualises what connects us, not what separates us.  Read more about the symbolism …  


The conception of the artwork
In December 2011 the former Dutch secretary of state for education, Mr Deetman, published his report on sexual abuse within the Roman Catholic church. It estimated the number of victims at between 10,000 and 20,000. A shockwave spread through the media. I was shocked because it seemed as if nothing good was left in the faith. Thus the idea of this artwork was born.  Read more about the conception …  


Why was it made?
It is the deepest wish of the artist himself, Pierre Habets from the Netherlands, that the work can make a significant contribution to creating a climate in which reconciliation is possible. The artwork can also play a role in meetings between victims and representatives of the abusers to cross bridges together that apparently could not be crossed, and, as a result reinforce the message of Pope Frances that a repetition of sexual abuse should not occur again. The memorial is meant to be a work that can offer consolation to many.  


The photobook
The photobook shows the endresult in bronze as it can be seen at `De Kartuis` a municipal park in Roermond in the south of the Netherlands. When you move the cursor to photobook you can click on the slanted white arrows. The photobook will then fill the screen. By clicking again on the white arrows (top right), or using the esc button on your computer you can close the screen.


Where can the work be seen?
The bronze artwork is on public display at ‘De Kartuis’, a municipal park in Roermond.
Read more about were to see …

Hoe is het kunstwerk ontstaan?

In december 2011 heeft voormalig minister Deetman zijn rapport gepresenteerd en er was toen sprake van 10.000 tot 20.000 slachtoffers van het seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk alleen al in Nederland. Er ontstond een soort schokgolf in de media. Dat raakte Pierre Habets heel erg en het leek voor hem alsof er helemaal niets meer goed was aan het geloof. Hij bleef beseffen dat er elke dag, wereldwijd gezien, miljoenen mensen zijn die oprechte steun ervaren aan het Rooms Katholieke geloof. Dat heeft ook nog nooit iemand tegengesproken en zo is bij Habets het initiatief ontstaan. Hij is vervolgens contact op gaan nemen met vertegenwoordigers van de kerk, in het bijzonder met bisschop Frans Wiertz, en met Bert Smeets, de voorzitter van Mea Culpa United. Ze wilde hem te woord staan, ze hebben gesprekken gevoerd en bezochten meermaals het atelier. Wat gebeurde, en dat heeft Habets ook heel erg geraakt en ook de overtuiging gegeven in begin 2012 al,  dat het misschien toch mogelijk was om een positieve verbinding te vinden, dus iets te zoeken wat elkaar verbind, dat kwam volgens Habets omdat men oprecht naar elkaar luisterde. Op basis van de eerste gesprekken heeft hij nagedacht en een ontwerp van piepschuim en gips gemaakt, dat is hij gaan laten kijken en opnieuw gaan luisteren naar wat de mensen er over vertelde en wat ze vooral … niet vertelden. Dat weer gecombineerd, heeft weer geleid tot een nieuw ontwerp. Zo is hij dagen, maanden en uiteindelijk zeven jaren bezig geweest tot het bronzen resultaat zoals het nu te zien is in het Stadspark van Roermond in Nederland. Habets maakt geen tekeningen, hij werkt met hulpmodellen en hij blijft modelleren tot het eindresultaat. Zo kun je bijvoorbeeld bij het originele kleimodel zien dat uiteindelijk de Christusfiguur de loopbeweging heeft en de hand rijkt naar het kind. Habets is trots en vereert dat de Stichting nog een brief gekregen heeft van Paus Franciscus, de Paus heeft daarin zijn waardering geuit voor het project. Met dit project is een stuk geschiedenis geschreven. Het project betekent veel voor Habets, hij ziet het als een fantastische afronding, een soort einde van een zevenjarig traject. Tegelijkertijd is het een begin omdat het beeld nu zijn werk kan gaan doen, nu in brons, in het stadspark, want het heeft ook alles van een erkenning. Het is tastbaar, het is in brons uitgevoerd. Je erkent dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren. En … dat kinderen hun kindertijd verloren hebben. Zo is een Denkmal ontstaan, een hulp ter voorkoming van herhaling van het verleden en zo ook een hoopgevende toekomst, De weg naar verzoening.

 

Het Fotoboek

Het Fotoboek toont u het ontstaan van het bronzen eindresultaat zoals het in het Stadspark de Kartuis te zien is.
[Navigatie: als u het fotoboek op deze pagina aanwijst, kunt u klikken op de schuine dubbele witte pijltjes rechts boven, dan wordt het fotoboek “beeldvullend”. Door nogmaals op de schuine dubbele witte pijltjes te klikken of door de “esc”-knop op uw computer te gebruiken, kunt u het beeldvullende scherm weer sluiten.]

Het kunstwerk

De symboliek van De weg naar verzoening
Het kunstwerk verbeeldt een hoopgevende toekomst door de erkenning van het misbruikverleden in de Rooms Katholieke Kerk. Een weg naar verzoening start met de erkenning van zaken die nooit hadden mogen gebeuren. De weg naar Verzoening is een Denkmal ter ondersteuning dat het verleden zich niet mag herhalen. Het kunstwerk visualiseert verbinding.  Lees meer over de symboliek … 

 

Hoe is het ontstaan?
In december 2011 heeft voormalig minister Deetman zijn rapport gepresenteerd: er was sprake van 10.000 tot 20.000 slachtoffers van het seksueel misbruik binnen de r.-k. kerk. Er ontstond een soort schokgolf in de media. Dat raakte mij als beeldend kunstenaar heel erg en het leek alsof helemaal niets meer goed was aan het geloof. Zo is het initiatief ontstaan.  Lees meer over het ontstaan …

 

Waarom is het gemaakt?
Als initiatiefnemer en beeldend kunstenaar Pierre Habets uit Nederland is het mijn vurige wens dat het kunstwerk een wezenlijke bijdrage levert aan het scheppen van een klimaat waardoor verzoening mogelijk kan worden. Het kunstwerk kan een rol vervullen in een gesprek met en door slachtoffers en vertegenwoordigers van veroorzakers om schijnbaar onoverbrugbare denkbeelden toch te overbruggen. De weg naar Verzoening  kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de boodschap van Paus Franciscus ter voorkoming van herhaling van misbruikzaken uit het verleden, en een Denkmal bieden waar velen steun aan kunnen beleven.

 

Het Fotoboek
Het Fotoboek toont u het bronzen eindresultaat zoals het in het Stadspark de Kartuis te zien is.
[Navigatie: als u het fotoboek op deze pagina aanwijst, kunt u klikken op de schuine dubbele witte pijltjes rechts boven, dan wordt het fotoboek “beeldvullend”. Door nogmaals op de schuine dubbele witte pijltjes te klikken of door de “esc”-knop op uw computer te gebruiken, kunt u het beeldvullende scherm weer sluiten.]

 

Waar is het te zien?
De weg naar Verzoening is te bezichtigen in het stadspark De Kartuis te Roermond in Nederland. Lees meer over waar is het te zien …


Maike en Timo

Maike (35) kan zich niet zelfstandig handhaven in het maatschappelijke leven. Ze kan lezen noch schrijven, ze is een autist maar ze voelt situaties van en tussen mensen snel aan. Ze was dol op Timo, een hondje dat leefde tot 2014.
Mensen met beperkingen verdienen een standbeeld: zij zijn onze liefde en zorg waard. Er zijn in Nederland ongeveer 200.000 mensen met beperkingen, waarvoor veel goede voorzieningen zijn getroffen.
Het beeld Maike en Timo laat een schuin omhoog kijkende Maike zien, haar blik volgt de straat. Zorgbehoevend en wijs als ze is, nodigt Maike als beeld ons uit om te leven met zorg en respect voor elkaar.
Maike heeft het beeld onthuld op haar verjaardag, 14 september 2018.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan van dit bijzondere kunstwerk.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Flow Art Protection
Informatie over het toegepaste, onzichtbare Flow Art Protection systeem is mogelijk via contact.

mr. dr. Caroline A.J.E. Habets

Op woensdag 16 mei 2018 verdedigde Caroline Habets in het openbaar en met overweldigend succes haar proefschrift:

Vrijheid van onderwijs: een juridische verkenning van inschrijvingsbeleid, neutraliteit en het keuzerecht van ouders

Ze overtuigde de beoordelingscommissie van de TRANSNATIONALE UNIVERSITEIT LIMBURG, Faculteit der Rechtsgeleerdheid (U-Hasselt) en mocht lovende woorden ontvangen van haar promotor Prof. dr. Alexander De Becker.

De reacties op haar geleverde prestatie waren voor haar hartverwarmend.

Tijdens de aansluitende receptie ontving

prof. dr. Alexander De Becker van  mr. dr. Caroline Habets een bijzonder waarderingsgeschenk. 

Het is uitgevoerd in massief brons op glas en geheel gebaseerd op haar eigen idee.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan van dit bijzondere waarderings- en herinneringsgeschenk.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

De Stier

Maakt u voor mij een realistische, krachtige bronzen stier van ongeveer 30 cm. Bedoeld voor in de woonkamer, zo luidde de opdracht. Deze imposante bronzen Stier staat voor de mannelijke kracht en is eind 2017 gerealiseerd.

Nagieting en ontwikkeling in andere afmeting en houding zoals een buitentoepassing inclusief het onzichtbare Flow Art Protection systeem, is mogelijk. Informeert u via contact naar de mogelijkheden.

Mam

118 uitgelichte afbeelding 02

De blijvende herinnering aan zijn overleden moeder moest gebaseerd zijn op een open ketting en het moest niet te groot zijn zodat het past op het fototafeltje. Er volgden eerste modellen en enkele gesprekken. Hetgeen geleidt heeft tot het afgebeelde eindresultaat. Een open bronzen ketting bevestigd op een exclusieve glasplaat. In de glasplaat is een beetje as van de overleden moeder blijvend zichtbaar!

De zoon heeft het Flow Art atelier bezocht om zelf moeders-as in de geprepareerde glasplaat te doen. Zie onderstaande foto.

118 as in glas 400x300

Zie het fotoboek voor meerdere foto’s. Voor de beeldvullende weergave klikt u op het dubbele witte pijltje.

MEDIA TEKST – Beleefpark Puth

mr. dr. Samantha Renssen

Op woensdag 18 november 2015 verdedigde Samantha Renssen in het openbaar en met overweldigend succes haar proefschrift:

De turboliquidatie van de Besloten Vennootschap

117 uitgelichte afbeelding Samantha met prof Schwarz

 

Ze overtuigde de beoordelingscommissie van de Universitiet Maastricht Faculteit der Rechtsgeleerdheid en mocht lovende woorden ontvangen van haar promotor prof. mr. C.A. Schwarz.

De reacties op haar geleverde “turbo” prestatie waren voor haar hartverwarmend.

Tijdens de aansluitende receptie ontving

mr. dr. Samantha Renssen van haar ouders een bijzonder cadeau.

117 uitgelichte afbeelding

Het is in nauw overleg met haar ouders door Flow Art vervaardigd en het fotoboek toont u het ontstaan ervan.

117 brons boek open         117 brons boek dicht 300h

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie  klikt u hier

UITNODIGING Open atelier

[table id=3 /]

Open atelier zaterdag 10 en zondag 11 oktober

 

nieuws open atelier

Flow Art is deelnemer aan hét tweejaarlijkse evenement Kunst in Schinnen.

Pierre Habets en schrijfster Margot Heil heten u van harte welkom in hun Flow Art atelier, Moutheuvellaan 17 te Schinnen, zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015, van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor uitgebreide informatie zie de website van Kunst in Schinnen:

www.kunstinschinnen.nl

 

BKD Communicatie Award 2010

tekst volgt

Belevend Beek

In opdracht van de Gemeente Beek heeft Flow Art in nauwe samenwerking met de projectmanager van de city marketing campagne Belevend Beek, Maurice de Lange, een bijzonder waarderingsgeschenk ontwikkeld voor afscheid nemend burgemeester Ralf Krewinkel. Met deze sculptuur laat men de waardering voor het op een bijzondere manier op de kaart zetten van de gemeente blijken.

Het exclusieve geschenk moest gebaseerd zijn op het Belevend Beek logo. De heer Ralf Krewinkel toonde zich verheugd en blij verrast bij de ontvangst van deze bijzondere blijvende herinnering. (26 aug 2015)

Ralf Krewinkel 26 aug 2015

Mijnspoorpad

111 uitgelichte afbeelding 400x300

LEVEND MIJNMONUMENT FEESTELIJK GEOPEND

Het “levend mijnmonument” is op woensdag 29 juni 2016 feestelijk geopend. De ruim 100 aanwezige kinderen en een evengroot aantal volwassenen, wandelden vanaf de stationsstraat in Schinnen samen met de aanwezige koempels naar het monument. Er was brede media-aandacht zoals L1 Radio , L1 TV , LOO-Tv en de schrijvende pers. Zo waren er live Radio interviews die dag te horen en was de feestelijke opening een nieuwsitem bij de L1 Journaals die dag.

MIJNHISTORIE BLIJVEND ZICHTBAAR

Het Mijnspoorpad is een wandelpad van Heerlen via Nuth naar Schinnen en omgekeerd. Dit project is ontwikkeld in het kader van het jaar van de Mijnen 2015 en maakt deel uit van het Corio-Glana-project.

REUZENMIJNLAMP, DE MIJNSPOORPALEN BANKEN EN TAFEL
Langs het genoemde mijnspoorpad zijn totaal 8 mijnspoorbanken geplaatst. Het resultaat van het cultuureducatieproject is tastbaar gemaakt met een REUZENMIJNLAMP. Middels een drukknop zult u kinderstemmen horen die over de zo belangrijke mijnhistorie vertellen. De energie wordt opgewekt via een zonnecel. Ook zijn daarbij 20 Mijnspoorpalen geplaatst waarop op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord zichtbaar is. Deze 20 vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de ideeën van de totaal 245 deelnemende kinderen middels hun ingevulde invulkaarten.

MIJNSPOORPALEN in Fotoboek
Het fotoboek toont u nu invulkaarten voor de Palen. Met name de kinderen van de basisscholen uit Schinnen, Nuth en de Triangel uit Ulestraten hebben deze informatie verzameld.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.
Er zijn 20 meest markante en bijzondere palen geselecteerd (versie Schinnen-Nuth).

CULTUUR-EDUCATIE
Studio LOO-TV
foto: Ellen van Loon (bs de Bolster uit Nuth) en Tristan Liska (bs Sint Dionysius uit Schinnen) spreken de tekst in, die u ook kunt horen als u op de knop drukt van de Reuzenmijnlamp bij het mijnmonument in Schinnen.
Nieuwsgierig? Klik hier of op de bovenstaande foto, voor het beluisteren van de tekst van de reuzenmijnlamp!
Klik hier voor de lijst met de namen van de kinderen – vraag het ons maar!
Klik hier voor Lesmateriaal basisonderwijs – voor jong en oud! – tevens overzicht van de 20 vragen!
Klik hier voor de laatste versie van de  Invulkaart Mijnspoorpad

MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Continium discovery center, Gemeente Heerlen, Gemeente Nuth, Gemeente Schinnen, Natuurmonumenten, Nederlands Mijnmuseum, Provincie Limburg, Stichting Behoud Mijnhistorie, Stichting Jaar van de Mijnen 2015, Stichting SIEN, Waterschap Roer en Overmaas en uitgevoerd door Stichting Cultuur in Uitvoering en Flow Art educatie.

WANDELINGEN
Het “levend mijnmonument” is opgenomen in meerdere wandelingen van de populaire Wandelgids Zuidlimburg, onder de nummers:
302. Schinnen 5,5 km
144. Schinnen 7,4 km – Gasterij Terborgh
577. Schinnen 10,6 km – Brasserie De Muldermolen
240. Nuth 12,6 km
296. Schinnen 13,2 km – gasterie Noeber Beemden
Deze wandelroutes kunt u gratis downloaden via www.wandelgidszuidlimburg.com , of klik direct op het nummer hierboven en klik daarna op de “knop” Routebeschrijving.  De informatie wordt getoond in een nieuw tabblad.

Neemt u contact op via contact
Achtergrond informatie mede mogelijk via: Geleenbeekdal.nl  

De Zaaier van Schinnen

DE ZAAIER VAN SCHINNEN is een bijzonder waarderingsgeschenk dat ontwikkeld is op initiatief van de wethouder cultuur van Schinnen, mr. ing. J.M.A.R. (Roy) van der Broek. Zijn vader, Jan van der Broek was model. De Zaaier van Schinnen is voor het eerst uitgereikt op vrijdag 31 juli 2015 tijdens het evenement “De Pin D’Rin”, op kasteel Terborgh te Schinnen.

De ontvangers mevrouw Tonja Kivit en de heer Jel Zelissen toonden zich aangenaam en blij verrast met dit teken van waardering voor hun jarenlange inzet als vrijwilliger.

Tonja Kivit             Jel Zelissen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een verdere toelichting zie het fotoboek.

Wolfgang Graf Berghe von Trips

Trips Programheft 2008 BEW01In Zusammenarbeit mit dem Museum für Rennsportgeschichte, Villa Trips ist eine Trophäe entwickelt von Wolfgang Graf Berge von Trips. Diese Trophäe soll den Respekt symbolisieren, welcher auch heute noch von vielen für den Grafen empfunden wird. Die Statue ist Bronze gefertigt und am 4. und 5. August 2007 als Wanderpokal bei den Schloss Dyck Classic Days erstmalig öffentlich gezeigt. Der Gewinner des Trips-Memorial erhält für 1 Jahr die Bronze-Statue als Leihgabe.

Die Schloss Dyck Classic Days und das Trips Memorial werden vom ehrenamtlichen Verein Classic Days e.V. organisiert. Mit der Veranstaltung unterstützt der Verein die Stiftung Schloss Dyck und die Gräflich Berghe von Tripssche Sportstiftung zu Burg Hemmersbach / Horrem b. Köln.

Der Verein Classic Days e.V. verfolgt ehrenamtliche und ideelle Ziele auf dem Gebiet des historischen Motorsports.        Mehr Information Schloss Dyck Classic Days

Welkom – Pastoor No Quadvlieg

Gouden priesterjubileum
Op zondag 22 april 2007 heeft de parochie gemeenschap van Rothem het gouden priesterjubileum van hun pastoor No Quadvlieg gevierd. Het was voor de hele parochie gemeenschap een zeer bijzondere, mooie, indrukwekkende dag. Op initiatief van het kerkbestuur werd meneer pastoor een blijvende herinnering aangeboden. Tot zijn grote verrassing wordt dat een bronzen plaquette gebaseerd op zijn leven.


Welkom
Gebleken is dat bij meneer pastoor No Quadvlieg iedereen welkom is. Dat is dan ook meteen de titel voor het kunstwerk. Iedere bezoeker zal bij de ingang van de kerk door meneer pastoor No Quadvlieg ook in brons verwelkomt gaan worden!


Kindertekeningen als inspiratiebron
Ook is gebleken dat meneer pastoor erg geniet van zijn lessen op de tegenovergelegen basisschool De Lindegaerd. Op verzoek van de kunstenaar is aan de kinderen van de basisschool gevraagd of ze voor het feest tekeningen wilde maken over wat zij zo aan meneer pastoor waarderen. Het is een kindervriend, zijden ze in koor. De honderden tekeningen en de gesprekken met de kinderen vormden voor een zeer belangrijk deel de inspiratiebron voor het ontwerp. Ook zijn en worden de kinderen betrokken bij het ontstaan van het kunstwerk, als een van de voorbeelden zie de rechter foto hierboven.


Het ontwerp
De fantastisch mooie kerk van Rothem zal duidelijk herkenbaar zijn. De monumentale deuren zullen ook in brons open staan als teken van welkom.  Meneer pastoor wordt staand als herder verbeeld. Hij draagt een lammetje als teken van de enorme waardering van de kinderen. Naast hem staat een zwart schaap. Zwart, omdat bij meneer pastoor werkelijk iedereen welkom is, dus ook het symbolische “zwarte schaap”.  Verder zullen meerdere details te ontdekken zijn door de bezoeker. Zo is er bijvoorbeeld een Davinci code te ontcijferen.


Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.


Referentie
Voor de referentie  klikt u hier

Welkom – BS De wegwijzer

In de periode dat de nieuwbouw van de basisschool de Wegwijzer in volle gang was heeft docent cultuur-educatie tevens beeldend kunstenaar Pierre Habets en meester Ed Gubbels plannen ontwikkeld om een bijzonder cultuur-educatieproject uit te voeren. Het eindresultaat is een bronzen beeld gebaseerd op de eigen kinderwerkjes.

Meester Ed en Pierre hebben meermaals de klassen bezocht en de kinderen hebben werkjes gemaakt. Ook werd juffrouw Fieny Ghijsen en Toos Hendriks nauw betrokken bij de voortgang. Geïnspireerd door die werkjes heeft kunstenaar Pierre een ontwerp gemaakt.

Het kleimodel werd op donderdag 21 juni 2012 door wethouder van onderwijs, Harry Erkens op feestelijke wijze onthuld. De kinderen verleenden met een oorverdovend applaus hun vrijgave. In schooljaar 2012 – 2013 is het in brons gegoten. De kinderen goten zelf het wasmodel en hebben de bronsgieterij bezocht. De feestelijke onthulling van hun eindresultaat is uitgevoerd door plv Gouverneur tevens gedeputeerde voor cultuur, de heer Noël Lebens op donderdag 25 april 2013. Ook verzorgen de kinderen zelf die dag een heuse presentatie over het ontstaan van hun kunstwerk.

Aan het kunstwerk is te zien dat er meerdere delen beweegbaar zijn. Dat naar voorbeeld van de wereldberoemde “Poppenfontein” van Aken.

Fotoboek
Het fotoboek toont het ontstaan van dit bijzondere project.

Wat stelt het ontwerp voor?
Gebaseerd op de kinderwerkjes, minimaal een uit elke groep, is het volgende ontwerp ontstaan:

66 uitgelichte afbeelding

Een hart met open deurtjes heet iedereen welkom. Welkom is dan ook meteen de titel van dit kunstwerk. De deurtjes kunnen bewegen, echter als je de deurtjes  los laat gaan ze vanzelf weer open. Dat is ook wat je bij De Wegwijzer leert, je hart open zetten voor je medemens.

Onder het hart is een rupsje te zien, het is het wereldberoemde rupsje nooitgenoeg. Dit rupsje zal een weg afleggen die de 8 lieveheersbeestjes hem wijzen. Deze 8 lieveheersbeestjes symboliseren de voor elk kind te doorlopen 8 groepen. Ook staan ze symbool voor het kindergeluk en het gegeven dat pesten niet normaal is bij de Wegwijzer.

Na groep 8 zal het rupsje een vlinder worden en “wegvliegen” naar een vervolgopleiding. Voor de vlinder is het Limburgse koolwitje model, als je heel goed naar de vlinder kijkt kun je ontdekken dat de zwarte vlekjes in de vorm van een hartje zijn. Als het kind dan ook na groep 8 van de Wegwijzer weg vliegt, dat het dan toch ook een hartje in zich meedraagt als goede herinnering aan de bijzonder fijne tijd bij de Wegwijzer.

Uiteraard ontbreekt ook een echte wegwijzer niet. Er zijn daar bloemen op zichtbaar. Precies volgens de betreffende kindertekening.

Als je de deurtjes sluit dan kun je op het ene deurtje een bal ontdekken en op het andere een uiltje. De symbolen voor spel en leren. Middels de tak waar het uiltje op zit worden de twee deurtjes symbolisch verbonden. Zo wordt ook de “spelend leren” onderwijsmethode verbeeld.

De tak die het hart draagt en waar het rupsje nooitgenoeg op zit is een tak van een echte Limburgse eikenboom.

Dit Cultuur-educatieproject is mogelijk gemaakt door:

Het Regionaal Participatiefonds kunsteducatie, Stichting Algemeen Belang Landgraaf (Stichting Abel) en Stichting Raiffeissen.

Ummeke

33 bianca33 uitgelichte afbeelding


Het Ummeke is dé wisseltrofee voor het Kinder-OLS.

Het winnende ontwerp zie de foto, is gemaakt door Bianca Dewit van Basisschool Helibel uit het Belgische Sint-Huibrechts-Lille; het gaat om een koningspaartje dat het laatste “bölke” er af schiet. Bianca Dewit zelf en Loïc Schreurs uit Nederweert-Eind hebben model gestaan voor dit bronzen kunstwerk. Ook zijn de zes jeugdleden van schutterij Sint Antonius uit Nederweert en de kinderen van de genoemde basisscholen nauw betrokken bij het ontstaan.

Het Ummeke is gemaakt in opdracht van de provincies Nederlands- en Belgisch Limburg door Pierre Habets.

Winnaars zijn:

2024 Basisschool De Kwir uit Neer – NL    (voor de vierde maal!)
2023 Basisschool De Kingbeek uit Grevenbicht-Obbicht – NL
2022 Basisschool De Driehoek uit Bocholt – BE
2021 geen editie a.g.v. corona
2020 geen editie a.g.v. corona
2019 Basisschool De Kwir uit Neer – NL
2018 Basisschool St. Dionysius uit Schinnen – NL
2017 Basisschool Sint Jozef uit Merkelbeek – NL
2016 Basisschool De Driehoek uit Bocholt – BE
2015 Basisschool De Kwir uit Neer – NL
2014 Basisschool ’t Kempke uit Sint Odiliënberg – NL
2013 Basisschool De Kwir uit Neer – NL
2012 Basisschool Het Spick uit Beesel – NL
2011 Basisschool De Liaan uit Helden – NL
2010 Basisschool Meuleveld uit Horst – NL
2009 Basisschool St. Joseph uit Beringe – NL
2008 Basisschool Opoeteren uit Opoeteren – BE
2007 Basisschool De Kerneel uit  Nederweert – NL
2006 Basisschool De Firtel uit Stramproy – NL
2005 Basisschool De Sjans uit Roggel – NL

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie van depute Odile Wolfs,  klikt u hier

Ton Theelen – 40 jaar Theelen BV

Theelen B.V.  al 40 jaar succesvol op en aan de weg!

Dit kunstwerk is gerealiseerd ter blijvende herinnering aan hun 40 jarige bestaan. Het bronzen kunstwerk is zeer feestelijk onthuld op zaterdag 10 september 2011 als onderdeel van het open dag festijn op hun bedrijventerrein.
Het fotoboek geeft u een gedetailleerd inzicht over het ontstaan van dit zeer bijzondere project.

Tommy

Als blijvende herinnering aan de 40 jarige bruiloft van hun opa en oma is het beeld Tommy vervaardigd. Hun eigen kleinkinderen zijn model. Het zittende kind toont haar lievelingsknuffel, tommy, aan haar jongere zusje. Ze kreeg tommy bij haar geboorte van opa en oma. Het staande jongere zusje heeft een bij haar passende, bewegende houding. Het ene kind zit op een stapel boeken omdat dat erg bij haar en haar moeder past.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie van de trotse opa en oma  klikt u hier

Thunderbird

thunderbirdTheo Crijns genoot van het leven met zijn Mia en zijn Thunderbird.

Dat is dan ook het startpunt voor zijn kunstwerk.

Onthulling
Het kunstwerk is eind 2008 in privé kring onthuld en voor het eerst publiekelijk getoond tijdens de befaamde InterClassics & Topmobiel beurs in het MECC te Maastricht op 9, 10 en 11 januari 2009.

 

 

Thieske van Austroa

Hoe het begon
Geraakt door het rijke verenigingsleven en de historie van Amstenrade hebben drie burgers gedacht, … dat mag toch niet verloren gaan! No Adriolo, André Meijers en Jan Leblanc maakte hun weg naar het notariskantoor en de stichting “Thieske van Austroa” werd geboren.


Thieske was
Thieske was Tamboer-Maître en een o zo geliefd historisch persoon. Het eindresultaat is een bronzen Thieske geworden, trots staand op een zuil van totaal wel 2 meter hoog. Dit monument zal te zien zijn op een markante centrale plaats in Amstenrade, op het Raadhuisplein. Een cultureel erfgoed. Thieske staat symbool als eerbetoon aan alle vrijwilligers die ons Amstenrade leefbaar houden en kleur geven. Dit unieke burgerinitiatief heeft de inwoners, de kinderen van basisschool de Verrekijker en de ouderen van Verzorgingshuis Elvira/Leontine op bijzondere wijze verbonden.

De eerste officiële brochure is in het Gemeentehuis van Schinnen op vrijdag 16 november 2012 in ontvangst genomen door Burgemeester Berry Link, jonkheer Henri van Lidth de Jeude, de heer Oscar Chiaradia en de heer Pierre Boels.

De Stichting “Thieske van Austroa” bestaat uit ere lid mevr. Nellie Offermans-Bal  en de heren: Jan Leblanc, André Meijers, No Adriolo, Jos Wilhelm, Paul Roberts en Jan van Cep. De realisatie van dit project is geheel gebaseerd op het door kunstenaar Pierre Habets ontwikkelde Flow Art educatie concept. De stichting heeft gekozen voor deze Schinnense kunstenaar omdat hij zeer detaillistisch werkt en historische gegevens in zijn creatie verwerkt als geen ander. Paul Roberts, de huidige Tamboer-Maître van de schutterij St. Gertrudis, professioneel ontwerper van Tamboer-Maîtrestokken, heeft ook menig uurtje in het Flow Art atelier verbleven omdat hij ook Thieske’s stok heeft gemaakt.


Feestelijke onthulling
plv Gouverneur, tevens depute van Cultuur, de heer Noël Lebens heeft samen met leerlingen van basisschool De Verrekijker op zondag 22 sept 2013, de feestelijke onthulling verricht. De unieke combinatie van de drie Schinnense hofleveranciers lieten alle aanwezigen ook proeven, ruiken en voelen uit de tijd van Thieske.


Waar te zien?
Het bronzen eindresultaat is te zien in de openbare ruimte vanaf de provinciale weg in Amstenrade, de Hoofdstraat nabij het Raadhuisplein.


Thieskes bloom
Symbolisch lééft Thieske nog steeds in het kleurrijk Amstenrade. Thieske kreeg bij de onthulling postuum de allereerste Thieskes bloom. De Stichting Thieske van Austroa rijkt “Thieskes bloom” jaarlijks uit aan dé Amstenraadse vrijwilliger van het jaar.


Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Sjötter aan de poort

Een bronzen “Sjötter” bij de Grendelpoort! 

Guus Smeets opperde in juni 2008 bij Tv Valkenburg in een politiek praatprogramma een idee,  “het zou prachtig zijn als de Valkenburgse geschiedenis iets meer tot leven gewekt zou worden”. Hoe kun je dat beter doen dan door een Poortwachter of een Schutter bij een van de Valkenburgse Stadspoorten terug te plaatsen.  Na een gesprek met Bert Dauven, de wethouder van Cultuur, werd Guus doorverwezen naar de Kunst en Cultuurraad. In nauwe samenwerking met deze kunst & cultuurraad werd er een werkgroep Sjötter aan de poort gevormd. Deze stelde zich ten doel om aan de entree van het mooie mergelstadje Valkenburg een historisch beeld te plaatsen van een Poortwachter/Schutter. Dit beeld aan de grendelpoort moet de historie van onze vestingstad optimaal en visueel doen herleven. De bekende Limburgse beeldhouwer en kunstenaar Pierre Habets werd benaderd om zijn visie te geven met betrekking tot dit project. Inmiddels is het bronzen kunstwerk gerealiseerd en op zaterdag 25 sept 2010 heeft de feestelijke onthulling plaats gevonden. Tijdens de aansluitende feestavond werden ook de bestelde sponsorbeeldjes uitgereikt. 


VVV

Klikt u hier voor de website van de VVV Zuid Limburg

Het fotoboek geeft u een gedetailleerd inzicht over het ontstaan van dit zeer bijzondere kunstproject. Ook verkrijgt u zo inzicht in een van de Flow Art specialiteiten, historisch verantwoorde kunst!

Op reis

25 uitgelichte afbeelding 400x300

Als blijvende herinnering aan de 40 jarige bruiloft van hun opa en oma is dit bronzen beeld vervaardigd. Hun eigen kleinkinderen zijn model. Het actieve kind in deze compositie speelt met de knuffel van haar zusje. Deze zusjes, een tweeling, zitten op een koffer omdat reizen ook erg past bij hun moeder.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie van de trotse opa en oma  klikt u hier

Opa Frans

De heer F.M.M. Smeets is voor zijn geliefde kleinzoon Alexander, Opa Frans!

Als bijzonder geschenk heeft Opa Frans voor hem een bronzen beeldje laten maken. Zijn Opa bedacht zelf het idee, verleende zelf de kleivrijgave en nam het bronzen eindresultaat ook zelf in ontvangst. (26 september 2011) Hij hoopt van ganser harte dat Alexander het later een bijzonder plekje zal geven. Het beeldje moest gebaseerd zijn op Jesus, Maria en Joseph, tussen de 15 en 20 cm hoog worden en gemaakt van brons. Zo eenvoudig was zijn opdrachtformulering.

Fotoboek

Het fotoboek geeft u gedetailleerd inzicht over het ontstaan van dit zeer bijzondere project.

Oos gelök

13 oos-geluk.brons_

Cindy en Roy tonen hun levensgeluk.

Voor Cindy is dat gebaseerd op haar bijzondere hobby stijldansen, voor Roy op zijn priesterschap. Het levensgeluk samen met hun ouders wordt bepaald door hun hechte onderlinge verbondenheid.

Dit bronzen beeld is onthuld op Zondag 1 mei 2005, ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijksfeest van hun ouders. Samengevat heeft dit beeld de Limburgse titel “Oos gelök” gekregen. (Ons geluk)

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie van dochter Cindy Driessens  klikt u hier

Ontmoeting in Schinnen

26002 uitgelichte afbeelding
Het ontwerp

Waar is het nieuwe centrum voor bedoeld? … was vijf jaar voor de onthulling de eerste vraag aan de bestuurders van Schinnen. Een ontmoetingsplaats voor alle leeftijden was het antwoord en een gelegenheid voor muzikale optredens. In de gezamenlijke kerkdorpen van Schinnen blijken ruim 150 verenigingen actief te zijn. Deze zijn te groeperen in 50 groepen. Zo zijn er de voetbalverenigingen, handbalclubs, carnaval, schutterijen, muziekkorpsen, jeu de boule, biljartclubs, toneel, ouderenbonden, enz, enz. Een bronzen beeldengroep met 50 vertegenwoordigers is uit praktisch oogpunt helaas niet haalbaar gebleken. Als inspiratiebron en voorbeeld heeft een detail gediend van de hemelpoort in Florence.  Daar is te zien hoe vier vrouwen elkaar ontmoeten. Om niet de indruk te wekken dat er in Schinnen alleen maar vrouwen wonen is er gekozen voor twee vrouwen en twee mannen. Elke vereniging is op zich een ontmoetingsplaats. Vandaar dat er gekozen is voor het verbeelden van vier verenigingen die veel te maken hebben met de functie van het nieuwe dorpsplein. Het zou immers geen voetbalveldje worden maar een centrale plek waar muziekverenigingen kunnen optreden en mensen elkaar kunnen … ontmoeten. Zo is er gekozen voor vier muzikaal culturele verenigingen. Elk vertegenwoordigd door een Schinnense inwoner in brons voor de groep schutterijen, carnavalsverenigingen, muziekkorpsen en de groep zangkoren.


Modelkeuze “Sjöt”

Er is middels een studie onderzocht of er een kostuum te ontwikkelen is waar alle zes de Schinnense schutterijen zich in zouden kunnen herkennen. Dat bleek vanwege hun markante hoofddeksels niet mogelijk! Als de bronzen schutter bijvoorbeeld een platte pet zou hebben, zou iedereen zeggen … dat zijn die van Doenrade! Er moest dus een keuze gemaakt worden. Op artistieke gronden is gekozen voor de officiers uitvoering van de Koninklijke Schutterij St-Lambertus uit Oirsbeek. Hun voorzitter de heer Jos Palm, bleek gelukkig persoonlijk bereid te zijn als model. Hiermee verbeeld hij symbolisch de schutterijen van Schinnen.


Modelkeuze Carnaval

Omdat het nieuwe plein ook bedoeld is voor alle leeftijden, is er gekozen voor de Jeugd carnavalsvereniging. De heer kapelaan Ben Gorissen is in deze vereniging al ruim 30 jaar actief. Hij vervuld overigens in meerdere verenigingen van Schinnen een zeer actieve rol. Gelukkig bleek ook hij persoonlijk bereid om de carnavalsverenigingen in brons te vertegenwoordigen.


Modelkeuze Muzikant

Zou een model gevraagd worden van een van de Fanfares dan zou dat niet zo leuk zijn voor de Harmonieën. En omgekeerd. Er is dan ook gekozen voor een vrouwelijk Schinnens neutraal model met een saxofoon. Bewust een saxofoon omdat dat een instrument is dat bij de Fanfare, de Harmonieën en bij vele andere Schinnense muziekverenigingen toegepast wordt. Gelukkig bleek de in Schinnen geboren en wonende muzikale mevrouw Margot Heil bereid te zijn om persoonlijk model te zijn en daarmee de Schinnense groep van muziekkorpsen in brons te vertegenwoordigen. Bijzonder aan deze modelkeuze is dat deze mevrouw de echtgenote is van de beeldend kunstenaar en tevens de mede oprichter en eigenaar is van Flow Art.


Modelkeuze Koor

Ook dit moest een vrouw zijn i.v.m. de verdeling. Er is gekozen voor het St-Dionisius koor. Gelukkig was de toenmalig voorzitster, mevrouw Marij Simon-Stevens persoonlijk bereid om in brons de Schinnense zangkoren symbolisch te verbeelden.


Doortje wil er ook bij!

Tijdens het opmeten van de muzikant kwam steeds haar hondje op het afteken papier zitten. Zo ontstond per toeval het idee om het geplande “bronzen tasje” te verruilen voor een “bronzen Doortje”. Het was alsof Doortje wilde zeggen … ik wil er ook bij !


Onthulling

De onthulling was tevens een openingshandeling en heeft op zeer feestelijke wijze plaats gevonden op 22 augustus 2008.


Fotoboek

Het fotoboek toont u het ontstaan van dit bijzondere project.

OLS 2007 Nederweert

50 uitgelichte afbeelding 400x300
‘Vae hebben UM!’ Dat waren de legendarische woorden van voorzitter Hans Reijnders van Schutterij Sint Antonius na afloop van het OLS 2006. Het was de start van een geweldig jaar, waarin vrijwilligers, bedrijfsleven en gemeente met een ongekend enthousiasme werkten aan de voorbereidingen van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2007. Met als absolute climax het eerste weekend van juli 2007….. Duizenden mensen hebben toen kunnen genieten van de Limburgse schuttersglorie in het hart van Nederweert. Zoals treffend in het OLS-lied verwoord: ‘Um neet te misse’, waat ’n fieëst!’

Als blijvende herinnering aan het OLS 2007 heeft kunstenaar Pierre Habets in opdracht van de Stichting OLS Nederweert 2007 en de Gemeente Nederweert een bronzen plaquette ontworpen.

Hij nam ons mee in zijn Flow Art. Zo werkte we onder zijn begeleiding zelf aan ons eigen kunstwerk. Dat is ook precies waar het unieke Flow Art concept voor staat. Voor de Gemeente Nederweert heeft deelgenomen; burgemeester Henk Evers, Corry Lambrichts en Hans van den Waardenberg. Peter Kneepkens voor de schutterij St-Antonius en voor de Stichting OLS Nederweert 2007 hun voorzitter Bèr Moonen.

Onthulling 
Dit bijzondere kunstwerk is op 13 april 2009 (2e Paasdag) op feestelijke wijze onthuld in de hal van het gemeentehuis te Nederweert. Eenieder wordt van harte uitgenodigd het daar te komen bekijken.

De burgemeester van Nederweert, de heer H.F.M. Evers en de voorzitter van de Stichting OLS Nederweert 2007, de heer L.J.W. Moonen, bedanken beeldend kunstenaar Pierre Habets voor zijn enthousiaste werkwijze en het uiteindelijke schitterende resultaat in brons!

OLS 2007, ook een kunstwerk .…. “Um neet te misse”

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan van dit bijzondere project.

Nestwarmte

03 uitgelichte afbeelding 400x300

De uitgebeelde directeur heeft altijd veel waarde gehecht aan het behouden van een speciale cultuur. Zelf heeft hij dat ooit nestwarmte genoemd. De nestwarmte is in dit ontwerp voorgesteld door 2 vogels. De een op het nest, de ander op een takje. Symbolisch toont de directeur nog eenmaal wat hij altijd erg belangrijk heeft gevonden. Als waardering heeft hij op zijn laatste werkdag het getoonde bronzen beeld van het personeel cadeau gekregen. De formele onthulling heeft plaatsgevonden op 8 maart 2002, in het Fortuna Stadion te Sittard.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie klikt u hier

Mr. Ernest de Limpens herleeft

105 uitgelichte afbeelding 400x300

Op zondag 31 mei 2015 is het bronzen eindresultaat feestelijk onthuld.

De kinderen van groep 5, basischool de Sprong uit Oirsbeek hebben een centrale rol vervuld. Ook verzorgden ze in hun school een presentatie over het ontstaan van hun project.

Het bronzen eindresultaat is te bezichtigen bij de ingang van de kerk in Oirsbeek. Gemeente Beekdaelen.

Minister Camiel Eurlings

Camiel leest de Bijbel en nodigt ons allen uit om mee te lezen. Samen zullen we constant moeten werken aan een warme samenleving. Een samenleving waarin er nog tijd en oprechte aandacht voor elkaar is. Vandaar dat Camiel gekozen heeft voor deze compositie. Dit beeld is een van de twee “bronzen bijdragen” aan het Limburgs Bijbeljaar 2003. De onthulling heeft plaats gevonden tijdens de slotmanifestatie op 8 nov. 2003. Deze onthulling was te zien op TV tijdens de L1 journaals van die dag. Ook is e.e.a. te horen geweest tijdens het L1 radio verslag.

Mijn toekomst

22 uitgelichte afbeelding 400x300

Het kunstproject Mijn toekomst is tot stand gekomen door eigen leerlingen van Leeuwenborgh Opleidingen te Maastricht volgens de nieuwe kunstvorm Flow Art en gebaseerd op de nieuwe onderwijsvorm Competentie Gericht Onderwijs, (CGO). Het is onthuld door de heer drs. G.B.M.Leers, burgemeester van Maastricht. Deze feestelijke onthulling heeft plaats gevonden op 1 sept 2006 en was tevens de openingshandeling van hun nieuwe gebouw.
Twee leerlingen tonen hun eindresultaat. Zichtbaar is dat het model, ook een eigen leerling, haar weg toont via Leeuwenborgh Opleidingen naar haar toekomst. Vandaar ook de titel: Mijn toekomst. Haar loopbeweging symboliseert het leren. Ook iets bergop lopen geeft aan dat leren niet vanzelf gaat. Haar rugzakje symboliseert de verworven competenties.
Als u het Live radio interview wilt naluisteren kan dat via het menu.

Fotoboek
Het fotoboek toont u enkele foto’s over dit bijzondere onderwijsproject. Heeft u vragen of wenst u aanvullende informatie over dit bijzondere Competentie Gericht Onderwijs-project (CGO), dat kunt u laten weten via contact
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Beschikbaarheid
Het bronzen meisje uit deze beeldengroep is in een bijzondere uitvoering onder de titel Joël beschikbaar als vrij werk, met certificaat en fotoboek. U kunt via contact informeren naar de actuele mogelijkheden.

Referentie
Voor de referentie van Burgemeester Leers  klikt u hier

Martin Lamboo (IJsvogel)

Martin Lamboo en zijn maatje Jacquelien Steijvers genoten van eenvoud. Geluk hoef je immers niet ver te zoeken, was dan ook hun levensmotto! Zo gebeurde het hun dat tijdens een fietstocht langs de ur, een plaatselijke beek, er in eens een vogel voor hun uit vloog. Gegrepen door zijn schoonheid volgde ze hem. Terwijl ze door fietsten was het alsof ze stil stonden! Als ervaren vogelspotter herkende Martin natuurlijk meteen dit “geschenk”, het was de IJsvogel!
Toen later bleek dat het leven van Martin spoedig zou eindigen, kwam ook de vraag, hoe willen we invulling geven aan een blijvende herinnering aan Martin. Hoe kunnen we onze liefde voor elkaar en onze levenshouding verbeelden? Hun antwoord was kort en bondig: iets met een IJsvogel en glas, een positief kunstwerk! Met die vraag is dan ook het Flow Art atelier bezocht.
Martin heeft nog persoonlijk zijn kleivrijgave verleend. Jacquelien en haar grote steun haar moeder Mia, hebben het atelier bezocht en aldaar hun eigen wasmodel gegoten. Ook werd de bronsgieterij bezocht en stook Jacquelien zelfs letterlijk haar handen uit de mouw bij het ciseleren, zandstralen en patineren.
Jacquelien bedacht zelf de persoonlijke titel voor hun fotoboek: Martin, mijn paradijsvogel !, een titel die dan ook geen toelichting nodig heeft.

Onthulling
Het kunstwerk is op Martin’s verjaardag op 9 maart 2011 op passende wijze ter verbeelding van hun blijvende liefde onthuld.

IJsvogel aan waterrand
Gebaseerd op dit positieve kunstwerk is er in samenspraak met Jacquelien een galerieversie ontwikkeld. Dit kunstwerk heeft de titel IJsvogel aan waterrand. Hiervan worden er wereldwijd gezien, slechts 8 stuks aangeboden. Door Galerie Marx & Marx werd dit bijzondere kunstwerk voor het eerst gepresenteerd tijdens het KiV te Valkenburg aan de Geul, maart 2011 kasteel Sint Gerlach.
Informatie bij Flow Art kan via contact

Martijn

10 martijn.model_

Dit bronzen beeld is gemaakt ter levende herinnering aan Martijn, … hij werd slechts 6 maanden. Het ontwerp is gebaseerd op bovenstaande foto, deze werd toevallig de dag voor zijn sterfte nog gemaakt. Het bronzen eindresultaat is onthuld op 29 april 2004, de dag dat Martijn eigenlijk 9 jaar zou worden.

Mar van de Kreeke bedankt

Ing. M.A. (Mar) van de Kreeke hartelijk bedankt
Op zaterdag 30 oktober 2010 werd op feestelijke wijze afscheid genomen van directeur Mar van de Kreeke. Als teken van waardering werd hem dit kunstwerk aangeboden.

Fotoboek
Het fotoboek geeft u een gedetailleerd inzicht over het ontstaan van dit zeer bijzondere kunstwerk.

Lola

Ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe MIK gebouw te Randwyck, is door Flow Art het bronzen beeld lola vervaardigd. MIK is de organisatie voor Maatwerk in Kinderopvang. Het nieuwe gebouw zal gebruikt worden als kinderdagverblijf en als naschoolse opvang. Het model lola is circa 4 jaar oud en is daarmee symbool voor beide groepen. Het nieuwe gebouw is als bronzen maquette vervaardigd. Het gebouw was ingepakt met een lint en daarop zat een strik. Lola heeft denkbeeldig het gebouw al uitgepakt en houdt de strik hoog in de lucht. Deze strik symboliseert het kinderplezier dat de kinderen zullen beleven in het nieuwe, schitterende gebouw. Lola toont als het ware waar het bij MIK om gaat.
De wethouder van Maastricht, mevrouw M.Mesman, heeft op 18 juni 2003 het beeld lola onthuld. Voor de directrice van MIK, mevrouw E.Landerloo bleek toen dat het geselecteerde model haar eigen kleinkind lola was. Dat was voor haar een totale verrassing.

Loeky

Het uitgebeelde kind is meerdere malen gevraagd waar ze in haar leven goede herinneringen aan heeft. Steeds was haar antwoord; loeky. Tot voor kort was deze spelende poes haar kameraadje.
Onthulling Kerstmis 2001.

LEVENde kunst in de klas

26002 uitgelichte afbeelding

Op kermiszondag 23 juni 2013 was er FEEST in Schinnen!

FEEST dankzij het unieke Cultuur-educatieproject met de titel: LEVENde kunst in de klas!

In 2012 werden twee bronzen kunstwerken in Schinnen gestolen. Het bronzen beeld LEVEN van Henri Ritzen en een deel van ONTMOETING IN SCHINNEN van Cultuur-educatie-docent tevens beeldend kunstenaar, Pierre Habets.

Pierre nam het initiatief om samen met de familie Ritzen om deze bronzen kunstwerken verantwoord terug te plaatsen. Dat is gebeurd in het kader van een uniek Cultuur-educatie project met basisschool St.-Dionysius van Schinnen. Er ontstond al snel breed draagvlak over het idee binnen de gemeenschap en de vorming van een gedegen werkgroep was al snel een feit. De gevraagde ondernemers reageerden allen bijzonder enthousiast, natuurlijk doe ik mee voor de kinderen, heb je soms ook nog een vrachtwagen met kraan nodig, dan zet ik die er bij, vertelde de ander. Het zijn maar voorbeelden van reacties op de hulpvraag of men zonder betaling het project mede mogelijk wilde maken.

Traditiegetrouw wordt er op kermiszondag, dit jaar 23 juni 2013, in de kapel van Thull te Schinnen de Heilige mis gevierd waarna er een processie gehouden wordt. Dit jaar zijn na de processie beide beelden onthuld. Aansluitend aan de onthulling is er in het schoolgebouw een presentatie van en door de kinderen gehouden. Hierin toonden de kinderen het ontstaan van hun kunstwerk.

GEDICHT MARGOT HEIL 

WERKGROEP LEVENde kunst in de klas!

Ria en Frans Ritzen namens de familie Ritzen
Hans Erkens – namens Hans Erkens Events, tevens voorzitter
Andrea Keijsers-Houtvast namens Hay Freriks van Innovo en de basisschool St.-Dionysius van Schinnen
Hanke Dooper namens wethouder Peter Hovens en de Gemeente Schinnen
Anoek Wintraecken namens het Coöperatiefonds Rabobank Centraal Zuid-Limburg
Pierre Habets – namens Flow Art, initiatiefnemer tevens secretaris
Ramon Kusters namens manager Marc Schats van de PIW Groep en Ecsplore
Myrthe Boymans als copartner ivm haar kunsteducatieproject Ik en het Universum waarvan de exposities samen gevierd wordt. (Niet op foto)

BEDRIJVEN EN ORGANISATIES DIE DIT PROJECT MOGELIJK GEMAAKT HEBBEN ZIJN:

Het Coöperatiefonds Rabobank Centraal Zuid-Limburg, Flow Art (Pierre Habets), Flow Write (Margot Heil), Fanfare St. Caecilia uit Schinnen, Gobouw bv, Fabritius Bouw & Interieur, Gemeente Schinnen, Familie Ritzen, Ecsplore/PIW Groep, Diederen Konstruktie. BPG Diederen Hout en Bouwmaterialen, Myrthe Boymans, Hans Erkens Events, Basisschool St.-Dionysius/Innovo maar vooral … hun kinderen van Groep 8 van juffrouw Andrea.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie  klikt u hier

L1 Reclame Award

In nauwe samenwerking met L1, heeft Flow Art een bijzondere Reclame Award ontwikkeld. Het moest een kunstwerk worden voor de winnaar van de beste Radio, TV en Multimedia reclame. Ook diende er een subtiele relatie te zijn met L1.  Dinsdagavond 24 april 2007 werden in een sfeervol De Oranjerie in Roermond deze Awards uitgereikt.

De Winnaar
Hij is bijzonder en woont in Limburg.
Hij is zeldzaam en geliefd
Ook geniet hij exclusieve belangstelling
deze kenmerken zijn van toepassing op de winnaar van de L1 Reclame Award

en ………. op de ijsvogel
Fotoboek L1 Reclame Award. Het volledige fotoboek is ter inzage bij Flow Art.
Lees meer via de website van L1

Knuffelende ganzen

In 1995 is nabij de Pingerhoeve in Nuth een bijzonder bronzen kunstwerk onthuld, de “Knuffelende Ganzen” gemaakt door Vera de Haas. Eind 2013 is echter op brute wijze de tweede gans gestolen. De eerste was al enkele jaren daarvoor ineens weg. Initiatiefnemer Pierre Habets heeft in nauw overleg met Vera een plan ontwikkeld om er voor te zorgen dat haar kunstwerk op verantwoorde wijze terug geplaatst wordt in de openbare ruimte van Nuth. Daar waar het ook thuis hoort! Naar idee van Pierre kan zo een zeer negatieve ervaring voor de gemeenschap van Nuth omgebogen worden naar een positieve. Naar idee van een cultuur-educatie project uit Schinnen, waar zelfs letterlijk, met dank aan de dief, in het brons te lezen is! Het project “verantwoorde terugplaatsing van de Knuffelende Ganzen”, wordt dan volgens plan afgesloten met een bijzonder feest bij de onthulling. De uitgenodigde 22 kinderen van de plaatselijke basisschool “De Bolster” zijn nu al erg enthousiast over het idee. Pierre verzorgd lessen in het kader van cultuur-educatie, zijn specialiteit. De kinderen worden betrokken bij alle stappen, zo zijn ze nu al bezig met het ontwikkelen van een wat de kinderen noemen hun “APP”. Een eerste schets is te zien in de foto rechts boven. Het wasmodel wordt in hun school door hun zelf gegoten. Als onverhoopt de noodzakelijke financiën toch niet bij elkaar gebracht kunnen worden wordt hun tekstplaat toch gemaakt en ook in hun klas in was gegoten. Deze garantie gaf Pierre hun al. Voor de kinderen slaagt het educatie project dus ALTIJD! Het zou natuurlijk geweldig zijn als het project ook nog uit financieel oogpunt haalbaar zal zijn zodat de kinderen ook zelf naar de bronsgieterij gaan waar ze aanwezig zullen zijn bij de hergeboorte van de Knuffelende Ganzen en hun bronzen tekstplaat met … hun APP. Ook zullen de kinderen dan aansluitend aan de onthulling zelf een presentatie verzorgen over het ontstaan.

Met dank aan de Gemeente Nuth is er formeel toestemming verleend om het originele kunstwerk te mogen plaatsen nabij het in aanbouw zijnde nieuwe appartementenkomplex aan de Stationsstraat te Nuth. Tegenover de Rabobank. Het verbindingspad tussen de kerk en de stationsstraat aldaar, heeft per gemeentebesluit de naam Habets-hofje gekregen (Formeel Habets-hof).

FOTOBOEK

Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Dit fotoboek toont u het ontstaan.

Flow Art CROWDFUNDING
Met ingang van 27 sept 2014 is een sluitende begroting bereikt en daarmee de Crowdfunding actie succesvol afgesloten.

Eenieder kon door deelname aan het project zijn of haar maatschappelijke betrokkenheid tonen en ook zo een bijdrage leveren aan het op positieve wijze omgaan met diefstal.

Er zijn twee gradaties:

BRONS (vanaf 100 euro)
Bij beschikbaar stellen van  een bedrag vanaf 100 euro is uw naam vermeld op deze website EN UW NAAM BLIJVEND VERMELD IN DE BRONZEN tekstplaat die samen met de kinderen van bs De Bolster gemaakt is.

TEKST IN BRONZEN TEKSTPLAAT:

Het in 1995 geplaatste bronzen kunstwerk van Vera de Haas werd in 2012 gestolen en in 2014 hier verantwoord teruggeplaatst als cultuureducatie-project. Initiatiefnemer is docent Pierre Habets, zie tevens  www.knuffelendeganzen.nl

Mede gerealiseerd door: Basisschool de Bolster, juf Lydia van Dam-Frints, juf Ramona Weijermans,  meester Arjen Stijnman, stagiair Ivo Hundscheid en dir Roy Bleeser, de 22 kinderen groep 8A: Niels de Boer, Milan Boom, Sabri Bouharrate, Jonathan Cardona Ceballos, Noël Custers, Youri Florax, Carly Hensen, Nina Hofman, Sha’uri Houben, Neo Kagenaar, Michal Konecny, Isa Loomans, Bas Marell, Alieka Moonen, Alens Reinfelds, Timo Sipsma, Hamdi Tosun, Stijn Valkenburg, Brian Vankan, Kayla Vankan, Fleur Venema en Amber Wenmaekers.
HULSBERG | Leentje Habets-Dentener | NUTH | BBN | Gemeente Nuth | Go-Tech | HABENU – VD KREEKE | Jan, Jos, José, Paul, Mariette, Leon, Cor en Hans Habets | Haleco | Makro | Nieuwsblad Nuth & Omstreken | OGN | RegioBank zelfstandig adviseur TRIADE BV | Strada bv | Uitvaartcentrum van den Hout | Wonen Limburg | PANNINGEN | Sien | PUTH | Jos & Marianne Diederen | SCHIMMERT | Vera de Haas | Ed Soons | Mariet & Gé Soons | SCHINNEN | Margot Heil & Pierre Habets | SITTARD | jac salvino glas |

GOUD (vanaf 500 euro)
Bij overboeking (danwel garantstelling) van een bedrag  vanaf 500 euro wordt uw naam vermeld op deze website, EN UW NAAM BLIJVEND VERMELD IN DE BRONZEN tekstplaat die samen met de kinderen van bs De Bolster gemaakt is EN UW BEDRIJFSLOGO RUIMTELIJK GETOOND EVENEENS IN DE BRONZEN TEKSTPLAAT

BBN 40 jaar | HABENU – VD KREEKE | HALECO | Makro | OGN | RegioBank zelfstandig adviseur TRIADE BV | Wonen Limburg | SIEN |

Jeaneau

Het spelende kind Jeaneau is de zoon van Jean en Sonja Toma-Cabo.
Ze zijn gastheer en gastvrouw van Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd, dorpsstraat 74 te Schinnen. De gastheer heeft dit bronzen beeld aangeboden gekregen voor zijn 40-ste verjaardag.
Klik hier voor info over het Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd

Heuvelland4daagse

In 2012 werd de 25e Heuvelland4daagse georganiseerd. Het bestuur heeft ter voorbereiding voor alle vrijwilligers van de Heuvelland4daagse zelf dit bronzen beeld gemaakt. Het bestuur heeft dagen en weken intensief samengewerkt met beeldend kunstenaar Pierre Habets. Het logo en een draaiend stegelke, gemonteerd op een speciale glasplaat, was een van de uitgangspunten. Na afronding van de succesvolle 25e Heubelland4daagse werd op zeer feestelijke wijze aan alle 150 vrijwilligers dit bijzondere bronzen dank je wel aangeboden.

Klik hier voor de eigen website van de Heuvelland4daagse.

Ettore Bugatti – 57 Ventoux

In samenwerking met Jean Prick en Teresa Bugatti is het bronzen beeld van haar vader ontstaan. Ettore Bugatti toont trots een van zijn kunstwerken, de Bugatti 57 Ventoux. Hij draagt zijn bolhoed en witte handschoenen.

Te koop
Dit bronzen beeld is in een bijzondere uitvoering beschikbaar als vrij werk, met certificaat en fotoboek.U kunt via het Contact Formulier informeren naar de actuele mogelijkheden.

Ettore Bugatti – Molsheim

In nauwe samenwerking met de zoon en dochter van Ettore Bugatti, Michel en Teresa Bugatti is het bronzen beeld van hun vader ontstaan. Ettore Bugatti staat op het punt om in een Bugatti te stappen en er mee weg te rijden. Een voor velen herkenbaar en zeer bijzonder gevoel. Ook is de echtgenote van Michel, Monique Bugatti evenals hun dochter Caroline Bugatti, nauw betrokken bij de totstandkoming van dit unieke kunstwerk.

Er worden wereldwijd slechts 7 exemplaren aangeboden. Uniek genummerd 1/7 tot en met 7/7. Refererend aan het aantal door Ettore Bugatti geproduceerde Bugatti’s Royal.

Informeert u geheel vrijblijvend naar de eventuele beschikbaarheid en prijs van deze maximale oplage van 7 stuks wereldwijd!

Leverbaar met certificaat en fotoboek.U kunt via het Contact Formulier informeren naar de actuele mogelijkheden.

Pictures of the Bugatti Family by: Nanno Kroen

De Zaaier (1)

Boer Petri uit Schinnen toont symbolisch waar het bij de sociale werkplaats Vixia bv om gaat. Vixia zaait als het ware kennis en werkervaring. De medewerkers “oogsten” passend werk met de bijbehorende arbeidsvreugde.

Beschikbaarheid
Dit bronzen beeld is in een bijzondere uitvoering beschikbaar als vrij werk, met certificaat en fotoboek. U kunt via het Contact Formulier  informeren naar de actuele mogelijkheden.

De VVV wijst u de weg – 125 jaar VVV

Margot en Pierre

Op 22 februari 2010 was het exact 125 jaar geleden dat VVV Zuid-Limburg (door rechtsvoorganger VVV Het Geuldal) in Valkenburg a/d Geul werd opgericht. Deze Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer was de eerste organisatie in haar soort in Nederland (voor zover bekend ook in Europa) en leidde tot het huidige, breed vertakte, Nederlandse VVV-netwerk.

In opdracht van de Kunst & Cultuurraad Valkenburg en VVV Zuid Limburg ontwierp Flow Art een bijzonder kunstwerk. Het werd een bronzen beeldengroep waarin de medeoprichter, Theodoor Dorren, een belangrijke rol vervuld. Hij wijst in brons een toeristengezin de weg, zoals hij dat ook destijds gedaan heeft. Gebaseerd op het Flow Art concept zijn leerlingen van basisscholen uit elke VVV-regio nauw betrokken.

Kunstwerk en onthulling
De bronzen beeldengroep werd feestelijk onthuld op 22 februari 2011. Ter afronding van het feestjaar, 125 JAAR VVV Zuid-Limburg en ter blijvende herinnering aan dit bijzondere VVV-jubileum.

VVV
Klikt u hier voor de website van de VVV Zuid Limburg

Fotoboek
Het fotoboek geeft u een gedetailleerd inzicht over het ontstaan van dit zeer bijzondere kunstproject. Ook verkrijgt u zo inzicht in een van de Flow Art specialiteiten, het betrekken van mensen bij het ontstaan van hun eigen kunstwerk!

De Createur – Jean Meertens

[[wysiwyg_imageupload:110:]][[wysiwyg_imageupload:111:]]

[[wysiwyg_imageupload:354:]]

 
Jean Meertens 50 jaar DE CREATEUR!

Jean Meertens vierde op 1 september 2010 zijn gouden jubileum, 50 jaar CREATEUR. Jean is immers geen gewone herenkapper, hij is sinds jaar en dag al werkzaam en bekend als DE CREATEUR!

Als geschenk bij zijn jubileumfeest kreeg hij van velen een bijdrage voor het vervaardigen van een kunstwerk, een kunstwerk ter blijvende herinnering aan zijn bijzondere en succesvolle cariere.

Inmiddels heeft Jean met beeldend kunstenaar Pierre Habets van Flow Art afgesproken dat Pierre dat beoogde bijzondere kunstwerk zou gaan maken. Jean werd zelf model, uiteraard in zijn typische CREATEURS houding. Voor hem en zijn vele tevreden klanten zullen details herkenbaar zijn. En dat … in brons! U kunt via deze site het ontstaan volgen via het inzien van het fotoboek. Klikt u daarvoor op:  Fotoboek DE CREATEUR of op de onderstaande foto:

[[wysiwyg_imageupload:352:]]

Death Valley

[[wysiwyg_imageupload:115:]]

Deze mevrouw voelde zich intens gelukkig tijdens een zonsopgang in Death Valley te Amerika. 

Kenmerkend aan deze situatie was de warme bries door haar haar, de ontspannen houding en op blote voeten op een uitgedroogde grond staan met warme zonnestralen in haar gezicht van de opkomende zon.

Het is voor het eerst getoond tijdens de expositie van Flow Art op 15 en 16 okt 2005.

Beschikbaarheid
Dit bronzen beeld is in een bijzondere uitvoering beschikbaar als vrij werk, met certificaat en fotoboek. U kunt via het Contact Formulier  informeren naar actuele mogelijkheden.

Commissaris Ben Hennekam Bedankt

47001 uitgelichte afbeelding

De heer Drs. B.M.J. Hennekam is meerdere decennia als commissaris actief betrokken bij VD KREEKE BV.  Als uiting van hun dankbaarheid heeft de directie van VD KREEKE BV samen met kunstatelier Flow Art een bronzen beeld vervaardigd. Dat kunstwerk is heer Hennekam aangeboden bij zijn afscheid, eind 2007. Hetgeen een totale verrassing voor hem was.

Referentie
“Ik was werkelijk ontroerd bij het zien van dit mooie beeld”, aldus heer Hennekam. Voor de volledige referentie klikt u hier

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Cariño

51 uitgelichte afbeelding

Cariño …, Spaans voor liefde en innige vriendschap. Verbeeld door hun eigen kleinkind, Dylano samen met hondje Kyra.

Dylano zit als 2 jarige op zijn lievelingsspeelgoed. Kyra bekijkt gespannen het autootje dat Dylano in zijn hand heeft. Vlak voordat Dylano het op de grond zal zetten en Kyra … er achter aan zal vliegen! Dylano en Kyra verbeelden de intense liefde en vriendschap.

Dit kunstwerk is onthuld op Oma’s 65 ste verjaardag,
(11 dec 2009)

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

 

Burgemeester F.G.J.M. Beckers

Burgemeester tussen de mensen
De heer F.G.J.M. Beckers was van 1997 tot 2007 Burgemeester van de gemeente Schinnen. Bij zijn afscheid heeft hij als waardering van het personeel en de bestuurders van zijn gemeente, het hier getoonde beeld als afscheidsgeschenk aangeboden gekregen. Niet alleen een speciale werkgroep is nauw betrokken geworden bij het ontstaan van het beeld maar later ook de heer en mevrouw Beckers persoonlijk. Het uiteindelijke Flow Art ontwerp is dan ook het eindresultaat van meerdere gesprekken en het samen modelleren.

Flow Art ontwerp
De zeer toepasselijke spreuk, burgemeester tussen de mensen, heeft heer Beckers mee gekregen bij zijn afscheid. Dat werd dan ook meteen de titel voor zijn beeld. Heer Beckers staat letterlijk tussen de mensen, zelf realistisch verbeeld in een voor hem typische houding. Rechtop, statig, nette pak en friemelend met zijn handen. Ook is uiteraard zijn Schinnense ambtsketen zichtbaar en zijn Koninklijke onderscheiding. In de abstracte beeldengroep zijn meerdere symbolieken uit zijn persoonlijke leven subtiel verwerkt. Zo is een ouderpaar te zien met een baby’tje op de arm, hij is namelijk recent opa geworden. Heer Beckers waardeert een goed glas wijn zeer, vandaar de druiventrossen. Een persoon met alpinopet verraadt zijn voorliefde voor Frankrijk als vakantieland. Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn dan ook nog vele details te ontdekken!

Realistisch en abstract, gewaagde, versterkende combinatie
Deze beeldengroep laat zien dat twee totaal verschillende stijlen, realistisch en abstract, wel degelijk te combineren zijn waarbij ze elkaar in uitstraling zelfs versterken.

Kunst- en Atelierroute Schinnen
Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2007 is deze bronzen beeldengroep in Schinnen publiekelijk te zien geweest tijdens de Kunst- en Atelierroute, locatie was Boerderijrestaurant Sjuuteeändj, Dorpsstraat 74 te Schinnen.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie van de heer en mevrouw Beckers  klikt u hier

 

BDK Communicatie Award 2006

Actrice Jacqueline Kerkhof toont trots de gewonnen Award.

De BKD Communicatie Award is een jaarlijkse onderscheiding voor de beursdeelnemer die zich door aanpak en presentatie positief weet te onderscheiden van zijn collega-exposanten. Het is een initiatief van het MECC-Maastricht en is dit jaar gewonnen door L1 Radio-TV !  Lees meer

De getoonde foto’s zijn afkomstig uit de “Making of” van de Award.
Voor meer info zie ook het beeld De zaaier

BDK Communicatie Award 2007/2008/2009

Bedrijven Kontakt Dagen Limburg – MECC Maastricht
De BKD Communicatie Award is een jaarlijkse prijs die tijdens de beurs uitgereikt wordt. Deze geldt als waardering voor de deelnemer die zich door aanpak en presentatie positief weet te onderscheiden van zijn collega-exposanten. De BKD Communicatie Award is ook dit jaar weer een kunstwerk van Flow Art.

De linker foto toont het Flow Art ontwerp, de middelste het kleimodel met het wasmodel, de rechtse foto toont de uiteindelijke bronzen BKD Communicatie Award. Deze Award is in deze uitvoering geïntroduceerd in 2007. De winnaars zijn:

2009: NRD Restyle uit Beek

2008: Schrijen-Lippertz uit Voerendaal

2007: Offermans Design uit Valkenswaard.

Het Flow Art ontwerp
Er is in nauwe samenwerking met het BKD Team een Flow Art ontwerp ontwikkeld.  Als fundament is gekozen voor de letters B K D. Op het door de BKD gecreëerde platform zullen zich symbolisch twee personen in een zakelijke omgeving ontmoeten met de bedoeling om te netwerken. Dat de BKD met name bedoeld is als netwerk beurs wordt nog eens benadrukt door de pijlen uit het logo.

De BKD …… HET NETWERKEVENEMENT VOOR ZAKELIJK LIMBURG

BDK Communicatie Award 2011

Bedrijven Kontakt Dagen Limburg – MECC Maastricht

De BKD Communicatie Award is een jaarlijkse prijs die tijdens de beurs uitgereikt wordt. Deze geldt als waardering voor de deelnemer die zich door aanpak en presentatie positief weet te onderscheiden van zijn collega-exposanten. De BKD Communicatie Award is ook dit jaar weer een kunstwerk van Flow Art.

De linker foto toont het Flow Art ontwerp, de middelste het kleimodel met het wasmodel, de rechtse foto toont de uiteindelijke bronzen BKD Communicatie Award. Deze Award is in deze uitvoering geïntroduceerd in 2007. De winnaars zijn:

2009: NRD Restyle uit Beek

2008: Schrijen-Lippertz uit Voerendaal

2007: Offermans Design uit Valkenswaard.

Het Flow Art ontwerp

Er is in nauwe samenwerking met het BKD Team een Flow Art ontwerp ontwikkeld.  Als fundament is gekozen voor de letters B K D. Op het door de BKD gecreëerde platform zullen zich symbolisch twee personen in een
zakelijke omgeving ontmoeten met de bedoeling om te netwerken. Dat de BKD met name bedoeld is als netwerk beurs wordt nog eens benadrukt door de pijlen uit het logo.

Klik hier voor de BKD website

De BKD …… HET NETWERKEVENEMENT VOOR ZAKELIJK LIMBURG

Bisschop Wiertz

Gids voor het leven

Bisschop Frans Wiertz toont de Bijbel als de gids voor het leven.

8 Bisschop Wiertz - model          8 Bisschop Wiertz brons

In de TV-uitzending met Catherine Keyl las de bisschop haar een bijbeltekst voor. Op dat moment raakten zij ontroerd. Toen bleek hoe diep een bijbeltekst een mens kan raken en ontroeren. Deze intense ervaring is het uitgangspunt voor dit bronzen beeld. De bisschop heeft de open Bijbel in de ene hand en met de andere “sprekende” hand zegt de bisschop; “kijk mensen, dit is wat ik bedoel”. Dit beeld is een van de twee “bronzen bijdragen” aan het Limburgse Bijbeljaar 2003. De Onthulling heeft plaatsgevonden tijdens de slotmanifestatie op 8 november 2003. Deze onthulling was te zien op TV tijdens de L1 journaals van die dag. Ook is e.e.a. te horen geweest tijdens het L1 radio verslag.

8 Bisschop Wiertz - brons bijbel

 

08 uitgelichte afbeelding

Referentie
Voor de referentie van bisschop Wiertz  klikt u hier

 

Bezieling

14 Bezieling brons

Nanko is bezoeker van de Dagbeeker. Nike werkt als begeleidster van Nanko. Nanko kijkt in de richting van het leven dat hij graag zou willen. Nike observeert zijn lichaamstaal en begeleidt hem op deskundige wijze. Nanko voelt haar hartelijkheid en begint te bewegen in de richting van het leven dat hij zelf zo graag wil. Medewerkers van stichting Daelzicht werken met dezelfde bezieling. Dat is dan ook meteen de titel van dit beeld en raakt de kern van hun missie. Dit beeld is feestelijk onthuld door de burgemeester van Beek drs. A.M.J. Cremers op 22 mei 2005 ter gelegenheid van de officiële opening van de vernieuwde Dagbeeker.

Door Start-TV is de onthulling in beeld gebracht, zie hier rechts.

Na 10 jaar is eind 2015 als diefstalpreventie Bezieling inpandig geplaatst.

Beleefpark Puth – Het Wolkenproject

Vanaf mei 2014 tot en met mei 2015 heeft Pierre Habets in opdracht van de Beheerstichting Beleeftuin Puth het Wolkenproject uitgevoerd. Dit Wolkenproject is bedoeld om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het omvormen van de toen al drie jaar gesloten speeltuin Puth naar een bloeiend beleefpark Puth met breed maatschappelijk draagvlak. Op donderdag 21 mei 2015 heeft Pierre het resulltaat gepresenteerd tijdens een vrij te bezoeken bijeenkomst in de basisschool van Puth. Onder grote belangstelling heeft hij het Wolkenproject uitvoerig toegelicht.

Voor het volledige rapport klikt u op het onderstaande plaatje.

Dit printbare bestand is 55 MB groot, dus even geduld bij het downloaden!

miniatuur Wolkenproject

Wolkenproject versie 21 Mei 2015

De ruim 10 media publicaties zijn ook na te lezen middels het hierboven aan te klikken rapport. Voor het actuele overzicht zie de aanklikbare plaatjes op deze pagina.

Eind 2015 is het bestuur van de oorspronkelijke Stichting “Speeltuin Puth” als volgt samengesteld.

Voorzitter Jan Broekmans, secretaris Betty Scheffer en penningmeester Pierre Habets. Pierre is tevens initiatiefnemer van he wolkenproject.

Klikt u op : Plan Beleefpark Puth versie 1.2   voor het downloaden. Dit plan is in november 2015 uitvoerig aan de Gemeente Schinnen gepresenteerd, en is enthousiast ontvangen door de wethouder Roy van der Broek, wethouder Peter Janssen en ambtenaar Chris Duyzings. Er is destijds aangekondigd dat er door de Gemeente Schinnen eerst een enkele maanden durende uitwerking van “cohesiegebieden” moest plaatsvinden. Omdat er begin 2016, na een half jaar, nog steeds geen vooruitzicht was op mogelijke actieve ondersteuning door de Gemeente Schinnen heeft het bestuur van de Stichting Speeltuin Puth unaniem besloten om de Stichting Speeltuin Puth op te heffen. De formele stappen daartoe zijn inmiddels afgerond waardoor alleen nu, juli 2016, de Gemeente Schinnen volledig eigenaar is van de Speeltuin Puth. Het hiervoor genoemde voormalige bestuur van de Stichting Speeltuin Puth, benadrukt dat de resultaten van het wolkenproject via deze website beschikbaar blijven. Ook zijn ze bereid, deze desgewenst persoonlijk toe te lichten.

Fotoboek
Het fotoboek toont u meerdere sfeerbeelden van het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

BCL Steek en ’t BCL Steekske

De BCL Steek en ’t BCL Steekske – vanaf  11-11-11

Voor de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) heeft Flow Art dit bijzondere kunstwerk mogen ontwikkelen. Gebaseerd op schetsen van voorzitter regio Midden, Ton Theelen werd samen met het bestuur een eerste ontwerp gemaakt.

NIEUWE AANWINST 2014: De Microfoon en de Kleine Steek

In nauwe samenwerking met het BCL bestuur heeft Pierre Habets begin 2014 het jaarlijkse waarderingskunstwerk ’t Steekske mogen uitbreiden met “De microfoon”  en de “Kleine steek”.
De microfoon is speciaal ontworpen als waardering voor de organiserende Carnavalsvereniging van het BCL Sjtèl dich ens veur treffen.
De “Kleine Steek” (foto midden) is hét waarderingsgeschenk voor die Carnavalsverening die het jaarlijkse BCL-treffen heeft georganiseerd.  ’t Steekske (rechts op foto) voor de organiserende Carnavalsvereniging van het BCL Jeugdprinsentreffen.

Klik hier voor de website van BCL Limburg

Balans

05 uitgelichte afbeelding

Een moeder van twee dochters is gevraagd waar ze zelf zeer goede herinneringen aan heeft. Haar antwoord was kort en bondig: mijn kinderen. Gebleken is dat de moeder en haar twee kinderen veel steun aan elkaar hebben. Hun persoonlijke verhaal is vertaald in de compositie waarbij de dochters steunen tegen elkaars schouder. Ze houden elkaar als het ware in balans. Dat is dan ook meteen de titel van het beeld. Met de “vrije” hand omarmen ze denkbeeldig hun moeder. De moeder is betrokken geweest bij het maken van de eerste compositie foto’s. De kinderen hebben het bronzen beeld aangeboden ter gelegenheid van moeders 60 ste verjaardag. (11 oktober 2002)

Referentie
Voor de referentie klikt u hier

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Alouette III – Gerard Wijntje 60 jaar

De heer Gerard Wijntje is zijn carrière begonnen als Grond Werktuig Kundige [GWK] bij de firma Schreiner. Toen werkte hij met name aan de Alouette III.

Door werkelijk elk detail te kennen verraadt hij nu nog steeds zijn passie voor deze bijzondere helikopter. Buiten het jaren lang technisch sleutelen en de ruim 1000 eigen vlieguren, heeft ook zijn gezin meerdere binnen en buitenlandse vluchten met hem in de Alouette III meegemaakt.

De Alouette III is een heli waar heer Gerard Wijntje dan ook een bijzondere band mee heeft. Op initiatief van zijn vrouw is Flow Art gevraagd om een Alouette III als bronzen kunstwerk uit te voeren. Namens zijn kinderen, vrouw en vrienden wordt het kunstwerk aangeboden voor zijn 60 ste verjaardag op 3 januari 2008.

Een kunstwerk dat de sfeer en beleving bevat van de Alouette III zoals heer Gerard Wijntje die zelf beleeft, kan uiteraard alleen ontstaan met hulp van de enorme kennis van de technisch specialist zelf. Mede als onderdeel van het cadeau wordt hij dan ook persoonlijk betrokken bij het ontwikkelen van dat kunstwerk. De details moeten natuurlijk kloppen. Drie bladen, de juiste motor, de juiste houding in de lucht, stand van de bladen enz, enz.

Op 24 april 2011 interviewde Emil Szarkowicz Pierre Habets en Gerard Wijntje voor zijn populaire radio programma Emil en de kunst.


Deze radio uitzending kunt u beluisteren door te klikken op onderstaande driehoekje.

Alles kümptj goot

Alles komt goed, zei Toos Sieben-Timmermans steeds met haar Weertlands dialect. Ook als het leven even tegen zat. Zo werd ze voor  zo velen een voorbeeld. Alles kûmptj goot, is dan ook meteen de titel voor haar kunstwerk. Een kunstwerk dat de liefde symboliseert die zo velen blijvend voor haar voelen. Symbolisch blijft Toos naar ons toekomen. Liefdevol, genietend en trots. Haar geliefde orchideeën zijn te zien in de trapleuning en gemaakt door haar eigen kleinkinderen. Dit eindresultaat is te danken aan het zelf actief meewerken van haar man, haar kinderen, haar kleinkinderen en zelfs haar zus Mien.

Onthulling
Het kunstwerk is op haar verjaardag, begin 2009 op passende wijze onthuld.

Abrazo

11 uitgelichte afbeelding

Een spontane omhelzing hoort bij het leven van deze twee dochters. Vanwege hun voorliefde met Spanje is gekozen voor de Spaanse titel Abrazo, wat letterlijk omhelzing betekent. Dit bronzen beeld is op 24 juni 2004 ter gelegenheid van de trouwdag van hun ouders onthuld.

Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Referentie
Voor de referentie over “Abrazo”  klikt u hier

Fotoboek

 

Fotoboek

 

Fotoboek

Fotoboek

 

 

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

 

Fotoboek

 

Fotoboek

Fotoboek

 

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

 

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

 

 

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek

Fotoboek