Wat is Flow?

Flow boeken

Uw Flow ervaring als oorsprong

Wat? Is het al zo laat! De tijd vergeten is een typisch Flow-verschijnsel. Dat gebeurt alleen als iemand totaal ergens door in beslag wordt genomen. Dat is Flow: helemaal opgaan in wat je doet of wat je beleeft.

Als beeldend kunstenaar beschrijf ik een Flow-ervaring als een positieve ervaring die u tot in uw ziel raakt. Dus een ervaring waar u intens goede herinneringen aan heeft. Dat kan uiteraard van alles zijn, zoals een vakantie-ervaring, uw kinderen of ouders, uw relatie, het lezen van een bijbeltekst, een bedrijfsmissie, een zekere prestatie van een medewerker of bijvoorbeeld gewoon uw werk of hobby.

Uw Flow ervaring zal ik vertalen naar een kunstwerk, vandaar ook de benaming Flow Art. Als u naar het uiteindelijke bronzen beeld kijkt, zult u een plezierige herbeleving ondervinden. Dit in de vorm van een fijn gevoel of een glimlach. Dat is precies waar een Flow-beeld voor bedoeld is, een positieve herbeleving van hetgeen u mij zelf verteld hebt!

Psychologen beschrijven Flow als een speciale vorm van geluk. Wie Flow ervaart is heel geconcentreerd en vrij van zorgen; hij wordt gedreven door zijn eigen persoonlijke inspiratie en heeft het volle vertrouwen op een goed resultaat, ook al kost dat veel moeite. Iemand die Flow beleeft is altijd volledig geconcentreerd op het hier en nu; op dat moment zijn er geen gedachten die gaan over vroeger, later, elders en de anderen. Die intense en zorgeloze concentratie op één ding maakt een mens erg gelukkig.

De Nederlandse psycholoog Jolet Plomp en de Amerikaanse Professor Mihaly Csikszentmihalyi hebben over het begrip Flow gepubliceerd.