Flow Art 11 stappenplan

nadere toelichting volgt, voor concrete vragen kunt u nu al terecht via contact

Elk kunstwerk ontstaat in de volgende 11 stappen.

(1) Flow ervaring

Een Flow-ervaring is een positieve ervaring die u tot in uw ziel raakt. Het begrip Flow is afkomstig uit de psychologie. Het  “verwoorden” gebeurd samen met u, vaak al tijdens het kennismakingsgesprek.

(2) Ontwerp

De uitganspunten voor uw kunstwerk worden vastgelegd in een ontwerp. Vaak is dat ontwerp of plan een samenstelling van foto’s met een toelichting. Ook wordt een afspraak gemaakt over de globale afmetingen. Een kunstwerk bedoeld voor op een vensterbank zal immers andere afmetingen hebben dan een voor in de tuin.

(3) Proefopnamen en uitwerken plan

Op basis van de eerste ideeën worden er proefopnamen gemaakt en het plan verder uitgewerkt.

(4) Modelfoto’s

U bent persoonlijk model. Het enige wat u zelf hoeft te doen is op mijn aanwijzing volgens het ontwerp drie minuten niet te bewegen. Dit is nodig voor het maken van de serie modelfoto’s. Meerdere maten worden gemeten en berekend. Tijdafspraken worden vastgelegd en er worden afspraken gemaakt over de manier van voortgangsrapportage.

(5) Gipsmodel

Met behulp van de modelfoto’s wordt het klei- of gipsmodel gemaakt. Tussentijds wordt u dit getoond ter algemene afstemming. Het eindresultaat wordt u getoond i.v.m. uw noodzakelijke vrijgave. Het maken van het klei- of gipsmodel is het meest arbeidsintensief. Soms kan in plaats direct begonnen worden met modelleren in was.

(6) Rubbermal

Het klei- of gipsmodel wordt “omgegoten” in een wasmodel. Dit gebeurd door middel van het toepassen van een speciaal rubber procédé.

(7) Wasmodel

Het ruwe wasmodel wordt op alle details nagewerkt totdat de vormen van het oorspronkelijke kleimodel weer teruggewonnen zijn. Dit uiteindelijke wasmodel wordt middels het aanbrengen van vloeikanalen geschikt gemaakt voor het bronsgieten.

(8) Brons gieten in porselein

Het complete wasmodel wordt gedompeld in een bak met vloeibare porselein. In deze “natte” porselein worden keramische korrels gestrooid. Na het steeds tussentijds drogen wordt het dompelen in porselein nog enkele malen herhaald. Daarna wordt het porselein gebakken. Hierdoor smelt het was eruit en het porselein wordt hard. Zo ontstaat de vorm, de zogenaamde Ceramic Shell. Na het bronsgieten wordt het porselein gebroken. Het ruwe brons wordt dan zichtbaar. Deze exclusieve gietmethode is Cire Perdue in combinatie met Ceramic Shell. Het zogenaamde precisiegieten. Hiervoor is bewust gekozen i.v.m. het waarborgen van details.

(9)Afwerken (Ciseleren en Patineren)

De “gietkanalen” en “opkomers” worden verwijderd en onzichtbaar bijgewerkt. Het zogenaamde ciseleren. Uw kunstwerk wordt m.b.v. patineertechniek op kleur gebracht en eventueel op een steen bevestigd.

(10) Levering en onthulling

Het kunstwerk wordt u op de afgesproken tijd en plaats bezorgd. Bij een treffende compositie zult u steeds een stukje plezierige herbeleving ondervinden. Dan is voor mij als beeldend kunstenaar, de “cirkel” gesloten. Dat is dan precies waar het Flow Art kunstwerk voor bedoeld is.

(11) Evaluatie en Referentie

Uw referentie m.b.t. uw beleving van het kunstwerk wordt zeer op prijs gesteld. Deze referentie wordt gepubliceerd in het hoofdstuk Referenties. Bij een onderwijsproject, zoals bijvoorbeeld Mijn toekomst, worden de verworven competenties achteraf gerapporteerd. Met andere woorden wat hebben de leerlingen aantoonbaar van het kunstproject geleerd? Dat kunnen competenties zijn zoals: samenwerken, plannen, leren, onderzoeken, technieken eigen maken, instructies opvolgen, presenteren enz. Het visualiseren van deze verworven competenties kan gebeuren middels fotomateriaal.