Welkom – BS De wegwijzer

In de periode dat de nieuwbouw van de basisschool de Wegwijzer in volle gang was heeft docent cultuur-educatie tevens beeldend kunstenaar Pierre Habets en meester Ed Gubbels plannen ontwikkeld om een bijzonder cultuur-educatieproject uit te voeren. Het eindresultaat is een bronzen beeld gebaseerd op de eigen kinderwerkjes.

Meester Ed en Pierre hebben meermaals de klassen bezocht en de kinderen hebben werkjes gemaakt. Ook werd juffrouw Fieny Ghijsen en Toos Hendriks nauw betrokken bij de voortgang. Geïnspireerd door die werkjes heeft kunstenaar Pierre een ontwerp gemaakt.

Het kleimodel werd op donderdag 21 juni 2012 door wethouder van onderwijs, Harry Erkens op feestelijke wijze onthuld. De kinderen verleenden met een oorverdovend applaus hun vrijgave. In schooljaar 2012 – 2013 is het in brons gegoten. De kinderen goten zelf het wasmodel en hebben de bronsgieterij bezocht. De feestelijke onthulling van hun eindresultaat is uitgevoerd door plv Gouverneur tevens gedeputeerde voor cultuur, de heer Noël Lebens op donderdag 25 april 2013. Ook verzorgen de kinderen zelf die dag een heuse presentatie over het ontstaan van hun kunstwerk.

Aan het kunstwerk is te zien dat er meerdere delen beweegbaar zijn. Dat naar voorbeeld van de wereldberoemde “Poppenfontein” van Aken.

Fotoboek
Het fotoboek toont het ontstaan van dit bijzondere project.

Wat stelt het ontwerp voor?
Gebaseerd op de kinderwerkjes, minimaal een uit elke groep, is het volgende ontwerp ontstaan:

66 uitgelichte afbeelding

Een hart met open deurtjes heet iedereen welkom. Welkom is dan ook meteen de titel van dit kunstwerk. De deurtjes kunnen bewegen, echter als je de deurtjes  los laat gaan ze vanzelf weer open. Dat is ook wat je bij De Wegwijzer leert, je hart open zetten voor je medemens.

Onder het hart is een rupsje te zien, het is het wereldberoemde rupsje nooitgenoeg. Dit rupsje zal een weg afleggen die de 8 lieveheersbeestjes hem wijzen. Deze 8 lieveheersbeestjes symboliseren de voor elk kind te doorlopen 8 groepen. Ook staan ze symbool voor het kindergeluk en het gegeven dat pesten niet normaal is bij de Wegwijzer.

Na groep 8 zal het rupsje een vlinder worden en “wegvliegen” naar een vervolgopleiding. Voor de vlinder is het Limburgse koolwitje model, als je heel goed naar de vlinder kijkt kun je ontdekken dat de zwarte vlekjes in de vorm van een hartje zijn. Als het kind dan ook na groep 8 van de Wegwijzer weg vliegt, dat het dan toch ook een hartje in zich meedraagt als goede herinnering aan de bijzonder fijne tijd bij de Wegwijzer.

Uiteraard ontbreekt ook een echte wegwijzer niet. Er zijn daar bloemen op zichtbaar. Precies volgens de betreffende kindertekening.

Als je de deurtjes sluit dan kun je op het ene deurtje een bal ontdekken en op het andere een uiltje. De symbolen voor spel en leren. Middels de tak waar het uiltje op zit worden de twee deurtjes symbolisch verbonden. Zo wordt ook de “spelend leren” onderwijsmethode verbeeld.

De tak die het hart draagt en waar het rupsje nooitgenoeg op zit is een tak van een echte Limburgse eikenboom.

Dit Cultuur-educatieproject is mogelijk gemaakt door:

Het Regionaal Participatiefonds kunsteducatie, Stichting Algemeen Belang Landgraaf (Stichting Abel) en Stichting Raiffeissen.

Fotoboek