Eduard’s munten

Succesvol Valkenburgs ondernemer Eduard van Waterschoot van der Gracht bezocht jaren geleden het atelier van zijn bevriende kunstenaar Pierre Habets. Eduard bracht hem een schoendoos met centen en stuivers. Eduard vertelde dat die munten voor hem van grote symbolische betekenis zijn. Eduard vroeg Pierre of hij van die munten een kunstwerk kon maken. Er is over die vraag jarenlang contact gehouden totdat er in 2021 als vanzelf het idee geboren werd. Op 14 juli 2021 veranderde zijn woning namelijk in een zwembad met natuurwater. De welbekende overstroming met dramatische gevolgen voor velen, zo ook voor Eduard. Gelukkig zorgt Eduards munten nu voor extra glans in zijn schitterend herstelde nieuwe thuis!

Het idee
Symbolisch gezien begon Eduard met één cent in het jaar 1950, zijn geboortejaar. Door de start van zijn ondernemerschap in 1978 veranderde die cent symbolisch in een stuiver. In 1978 kocht Eduard namelijk zijn eerste horecazaak in de Grotestraat, in hét centrum van Valkenburg aan de Geul. De opvolgende jaren verruimde zijn ondernemersgeest naar meerdere zaken in de Grotestraat en over de grens. Er zijn in het massief bronzen kunstwerk twee reuzenmunten zichtbaar, als basis een cent en daar recht bovenop een Stuiver. Boven op die reuzenstuiver is de IJsvogel te zien. De IJsvogel is zeer geliefd en wordt bewonderd, wie wil nou niet met zo’n positieve verschijning vergeleken worden! Het glas heeft een dubbele betekenis, symbolisch voor de stromende Geul als voederplaats voor de IJsvogel. Het glas verwijst ook naar de dramatische overstroming van 14 juli 2021. De IJsvogel met de stuiver zijn op robuuste wijze draaibaar uitgevoerd. In het kunstwerk is symboliek te ontdekken, in het fotoboek worden deze nader toegelicht. Gelukkig is inmiddels Eduard’s woning volledig hersteld en heeft het door Eduard’s munten, extra glans gekregen! Eduard’s munten is sfeervol onthuld op zaterdag 24 december 2022.

Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont het ontstaan van “Eduard’s munten”. Ook worden in het fotoboek verschillende symbolische betekenissen toegelicht.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Met de gewone pijltjes toetsen kunt u dan door het fotoboek bladeren. 

 

Fotoboek