Mijnspoorpad

111 uitgelichte afbeelding 400x300

LEVEND MIJNMONUMENT FEESTELIJK GEOPEND

Het “levend mijnmonument” is op woensdag 29 juni 2016 feestelijk geopend. De ruim 100 aanwezige kinderen en een evengroot aantal volwassenen, wandelden vanaf de stationsstraat in Schinnen samen met de aanwezige koempels naar het monument. Er was brede media-aandacht zoals L1 Radio , L1 TV , LOO-Tv en de schrijvende pers. Zo waren er live Radio interviews die dag te horen en was de feestelijke opening een nieuwsitem bij de L1 Journaals die dag.

MIJNHISTORIE BLIJVEND ZICHTBAAR

Het Mijnspoorpad is een wandelpad van Heerlen via Nuth naar Schinnen en omgekeerd. Dit project is ontwikkeld in het kader van het jaar van de Mijnen 2015 en maakt deel uit van het Corio-Glana-project.

REUZENMIJNLAMP, DE MIJNSPOORPALEN BANKEN EN TAFEL
Langs het genoemde mijnspoorpad zijn totaal 8 mijnspoorbanken geplaatst. Het resultaat van het cultuureducatieproject is tastbaar gemaakt met een REUZENMIJNLAMP. Middels een drukknop zult u kinderstemmen horen die over de zo belangrijke mijnhistorie vertellen. De energie wordt opgewekt via een zonnecel. Ook zijn daarbij 20 Mijnspoorpalen geplaatst waarop op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord zichtbaar is. Deze 20 vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de ideeën van de totaal 245 deelnemende kinderen middels hun ingevulde invulkaarten.

MIJNSPOORPALEN in Fotoboek
Het fotoboek toont u nu invulkaarten voor de Palen. Met name de kinderen van de basisscholen uit Schinnen, Nuth en de Triangel uit Ulestraten hebben deze informatie verzameld.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.
Er zijn 20 meest markante en bijzondere palen geselecteerd (versie Schinnen-Nuth).

CULTUUR-EDUCATIE
Studio LOO-TV
foto: Ellen van Loon (bs de Bolster uit Nuth) en Tristan Liska (bs Sint Dionysius uit Schinnen) spreken de tekst in, die u ook kunt horen als u op de knop drukt van de Reuzenmijnlamp bij het mijnmonument in Schinnen.
Nieuwsgierig? Klik hier of op de bovenstaande foto, voor het beluisteren van de tekst van de reuzenmijnlamp!
Klik hier voor de lijst met de namen van de kinderen – vraag het ons maar!
Klik hier voor Lesmateriaal basisonderwijs – voor jong en oud! – tevens overzicht van de 20 vragen!
Klik hier voor de laatste versie van de  Invulkaart Mijnspoorpad

MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Continium discovery center, Gemeente Heerlen, Gemeente Nuth, Gemeente Schinnen, Natuurmonumenten, Nederlands Mijnmuseum, Provincie Limburg, Stichting Behoud Mijnhistorie, Stichting Jaar van de Mijnen 2015, Stichting SIEN, Waterschap Roer en Overmaas en uitgevoerd door Stichting Cultuur in Uitvoering en Flow Art educatie.

WANDELINGEN
Het “levend mijnmonument” is opgenomen in meerdere wandelingen van de populaire Wandelgids Zuidlimburg, onder de nummers:
302. Schinnen 5,5 km
144. Schinnen 7,4 km – Gasterij Terborgh
577. Schinnen 10,6 km – Brasserie De Muldermolen
240. Nuth 12,6 km
296. Schinnen 13,2 km – gasterie Noeber Beemden
Deze wandelroutes kunt u gratis downloaden via www.wandelgidszuidlimburg.com , of klik direct op het nummer hierboven en klik daarna op de “knop” Routebeschrijving.  De informatie wordt getoond in een nieuw tabblad.

Neemt u contact op via contact
Achtergrond informatie mede mogelijk via: Geleenbeekdal.nl  

Fotoboek

 

Fotoboek

Fotoboek