Thieske van Austroa

Hoe het begon
Geraakt door het rijke verenigingsleven en de historie van Amstenrade hebben drie burgers gedacht, … dat mag toch niet verloren gaan! No Adriolo, André Meijers en Jan Leblanc maakte hun weg naar het notariskantoor en de stichting “Thieske van Austroa” werd geboren.


Thieske was
Thieske was Tamboer-Maître en een o zo geliefd historisch persoon. Het eindresultaat is een bronzen Thieske geworden, trots staand op een zuil van totaal wel 2 meter hoog. Dit monument zal te zien zijn op een markante centrale plaats in Amstenrade, op het Raadhuisplein. Een cultureel erfgoed. Thieske staat symbool als eerbetoon aan alle vrijwilligers die ons Amstenrade leefbaar houden en kleur geven. Dit unieke burgerinitiatief heeft de inwoners, de kinderen van basisschool de Verrekijker en de ouderen van Verzorgingshuis Elvira/Leontine op bijzondere wijze verbonden.

De eerste officiële brochure is in het Gemeentehuis van Schinnen op vrijdag 16 november 2012 in ontvangst genomen door Burgemeester Berry Link, jonkheer Henri van Lidth de Jeude, de heer Oscar Chiaradia en de heer Pierre Boels.

De Stichting “Thieske van Austroa” bestaat uit ere lid mevr. Nellie Offermans-Bal  en de heren: Jan Leblanc, André Meijers, No Adriolo, Jos Wilhelm, Paul Roberts en Jan van Cep. De realisatie van dit project is geheel gebaseerd op het door kunstenaar Pierre Habets ontwikkelde Flow Art educatie concept. De stichting heeft gekozen voor deze Schinnense kunstenaar omdat hij zeer detaillistisch werkt en historische gegevens in zijn creatie verwerkt als geen ander. Paul Roberts, de huidige Tamboer-Maître van de schutterij St. Gertrudis, professioneel ontwerper van Tamboer-Maîtrestokken, heeft ook menig uurtje in het Flow Art atelier verbleven omdat hij ook Thieske’s stok heeft gemaakt.


Feestelijke onthulling
plv Gouverneur, tevens depute van Cultuur, de heer Noël Lebens heeft samen met leerlingen van basisschool De Verrekijker op zondag 22 sept 2013, de feestelijke onthulling verricht. De unieke combinatie van de drie Schinnense hofleveranciers lieten alle aanwezigen ook proeven, ruiken en voelen uit de tijd van Thieske.


Waar te zien?
Het bronzen eindresultaat is te zien in de openbare ruimte vanaf de provinciale weg in Amstenrade, de Hoofdstraat nabij het Raadhuisplein.


Thieskes bloom
Symbolisch lééft Thieske nog steeds in het kleurrijk Amstenrade. Thieske kreeg bij de onthulling postuum de allereerste Thieskes bloom. De Stichting Thieske van Austroa rijkt “Thieskes bloom” jaarlijks uit aan dé Amstenraadse vrijwilliger van het jaar.


Fotoboek
Het fotoboek toont u het ontstaan.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”.

Fotoboek