Kapelaan Ben Gorissen (rechts) ziet opnieuw zijn beeltenis. Links de maker, kunstenaar Pierre Habets.
foto: Francoise Petersen
Klik hier om het L1 journaal van de onthulling te kunnen bekijken
Hoe het begon
Ter blijvende herinnering aan het 5×11-jarig jubileum van Stichting Jeugdcarnaval Schinnen, is medio 2024 Flow Art gevraagd om een Carnavalsmonument te realiseren. Daarin zou medeoprichter Kapelaan Ben Gorissen een centrale rol vervullen, het moest beweegbaar zijn en op 11 januari 2025 klaar zijn. Andrea Hautvast bezocht namens de commissie het atelier en werd toen aangenaam verrast. Het kon namelijk een origineel bronzen beeld worden van Ben zoals wij dat ook in 2008 gerealiseerd hebben als onderdeel van de beeldengroep “Ontmoeting in Schinnen”. Te zien op het Scalaplein in Schinnen. De nieuwe bronzen Ben zou aangevuld worden met een samen te ontwikkelen bronzen tekstplaat en het beeld zou beweegbaar worden. De commissie reageerde zeer enthousiast op de terugkoppeling van Andrea en er werd besloten om meteen te beginnen.
Om de onthullingsdatum van 11 januari 2025 zeker te stellen, is meteen een proefzuil gemaakt en is ter plekke met commissieleden details besproken en besloten. Zie de foto als sfeerbeeld. Het uitpakken van de proefzuil en het originele gipsmodel liep even vertraging op omdat Ben Gorissen ons toevallig zag en nog even een praatje kwam maken. Gelukkig waren de modellen toen nog ingepakt, het monument moest immers ook een verrassing blijven voor onze kapelaan.
Het maken, van idee naar brons
Na de gezamenlijke besluitvorming startte de ontwikkeling van het nieuwe beeld Ben met draaiconstructie en tekstplaat. Via een rubbertechniek zijn zwarte wasmodellen gemaakt. Op het beeldscherm is een foto uit 2008 zichtbaar waarin Ben het door hem vrijgegeven gipsmodel toont. Tijdens het bronsgietproces zijn de wasmodellen gedompeld in porselein waarna de porseleinen mallen ontstonden die met vloeibaar brons van 1200 graden volgegoten zijn. Zo ontstond het ruwe brons. Na het ciseleren en het op kleur maken, het patineren zie andere foto, werd het kunstwerk montage gereed. Voor een uitgebreide rapportage van het maakproces zie het fotoboek.
Fotoboek
Het fotoboek, aanklikbaar op deze pagina, toont het ontstaan van het bronzen voorbeeld Ben. Ook worden in het fotoboek verschillende symbolische betekenissen toegelicht.
Als u het fotoboek aanwijst en vervolgens klikt op het dubbele witte pijltje, ziet u het fotoboek “beeldvullend”. Met de gewone pijltjestoetsen kunt u dan door het fotoboek bladeren.
Haakje 55
Kapelaan Ben stond vele jaren tijdens de jeugdcarnaval achter de garderobe. Vandaar dat een garderobe haakje niet mocht ontbreken. Vanwege het 5×11-jarig jubileum kozen wij voor het haakje 55.
Samen
Margot Habets, gevraagd om een gedicht te schrijven voor de tekstplaat van het carnavalsmonument, besloot na zorgvuldige overwegingen een korte, krachtige boodschap te creëren: “Ben betrokken”. Deze twee woorden dragen een dubbele betekenis: “Ben” verwijst zowel naar de voornaam van kapelaan Ben Gorissen als naar de werkwoordsvorm van “zijn”, waarmee het een oproep wordt om net zo betrokken te zijn als Ben is.
De keuze voor een zin zonder komma, hoofdletters en uitroepteken, weerspiegelt Bens bescheiden en niet-dwingende karakter. Het kunstwerk heeft als doel de gemeenschap te inspireren en te herinneren aan het voorbeeld dat Ben geeft: actief betrokken zijn. Op de tekstplaat is verder te lezen: “Dit interactieve kunstwerk is geplaatst ter ere van het 5×11-jarig jubileum van Stichting Jeugdcarnaval Schinnen. Centraal staat medeoprichter kapelaan Ben Gorissen. Door zijn tomeloze inzet voor de gemeenschap is hij alom geliefd. Volg zijn voorbeeld en … ben betrokken.”
Met deze boodschap wil het kunstwerk de mensen aansporen om Bens voorbeeld actief te volgen.
Beweging in de Carnavalstraditie
De bronzen Ben is beweegbaar in twee standen: “Kerk” en “Carnaval”. In de stand “Kerk” kijkt Ben naar de kerktoren en het hangslot bevindt zich boven het kerktorentje op de tekstplaat. In de stand “Carnaval” kijkt Ben richting de Dorpsstraat/Altaarstraat, waar de carnavalsoptocht voorbijtrekt, en het hangslot hangt boven de kleine steek op de tekstplaat.
Bij de start van Carnaval zullen de hoogheden de bronzen Ben “bij de benen pakken” en hem in de stand “Carnaval” plaatsen, waardoor de beweging in de carnavalstraditie wordt gebracht.
Over heel wat jaren, ontstaat het volgende: (geschreven in Sjènnes dialek)